Kao i ljudi, flamingosi sklapaju trajna prijateljstva

Flamingosi su vrlo druželjubivi i slično kao ljudi sklapaju trajna prijateljstva, pokazuju nosva istraživanja o ovoj neobičnoj vrsti ptica. Naučnici veruju da im ova strategija garantuje opstanak.

Flamingosi su poznati po svom ružičstom perju, dugim nogama, dugim vratovima i po tome što stoje na jednoj nozi. Naučnici su prvi put otkrili da ove ptice formiraju dugotrajna i odana prijateljstva i da fizički izgled igra značajnu ulogu u tim odnosima, kako piše časopis Nacionalna geografija.

Izgleda da su flamingosi monogamni, to jest grade trajne partnerske odnose i svake godine zajedno prave znezda za mlade. Takođe imaju i istopolne prijatelje i formiraju grupe od tri do šest bliskih drugara. Poput ljudi, ove ptice izbegavaju određene jedinke kako ne bi ulazili u sukobe. 

Bihevioralni ekolog, Pol Rouz, sa britanskog Univerziteta u Ekseteru, pet godina je sa svojim timom istraživao kolonije flamingosa na tri lokacije.

Prikupljeni podaci su pokazali da ove ptice biraju svoje prijatelje i sa njima uvek provode vreme. Naučnici pretpostavljaju da ova prijateljstva mogu trajati i decenijama, s obzirom na to da flamingosi žive i do 50 godina.

Dužina vrata je izgleda uslov koji utiče na izbor prijatelja. Takođe, flamingosi biraju za prijatelje sebi slične i one s kojima se ne sukobljavaju. Ružičasto perje takođe igra važnu ulogu u sklapanju prijateljstava. Što im je perje sjajnije to ih potencijalno čini poželjnijim prijateljem. Otkriveno je i da se „družine“ sastoje od tri do šest ptica, okupljenih u više podgrupa.

S obzirom na to da je otkriveno koliko su im prijateljstva važna, naučnici preporučuju da flamingose u zoološkim vrtovima ne treba razdvajati i da njihova jata treba da sadrže što je više moguće jedinki, jer što je grupa veća, veća je i verovatnoća da će uspeti da pronađu „srodnu dušu“ sa kojom će se družiti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 29. apr 2020, 21:21) - Grkinja [neregistrovani]

Haha

"sklapaju trajna prijateljstva"
Flamingo možda, o ljudima ne znam....