Korona oterala trajekte i turiste, a u vode Bosfora vratila delfine

U poslednje vreme, delfini sve češće dolaze blizu obala Bosfora, koji je obično prepun turista, čamaca i trajekata.

Turizam i saobraćaj su utihnuli, stanovnici milionskog Istanbula uglavnom su zbog epidemije kod kuće, pritisak na obale značajno je smanjen, pa su delfini iskoristili situaciju da prokrstare moreuzom. 

U četvrtak je u Istanbulu i turskim provincijama započela četvorodnevna zabrana kretanja u pokušaju da se suzbije širenje koronavirusa. Zabrana kretanja bila je na snazi i prošlog vikenda.

Ranije ove nedelje delfini su primećeni i kod mosta Galata, tik uz obalu. To je mesto obično puno ribara i čamaca.

Inače, ture posmatranja delfina na Bosforu sa trajekata, postale su uobičajene u poslednjih nekoliko godina, ali je problem bio u tome što ih je bilo sve manje. 

„Saobraćaj na vodi je delfinima ovde najveći faktor ometanja, posebno buka koju prave plovila", rekao je dr Ajaki Amahi Ozturk iz iz Turske fondacije za istraživanje mora.

Delfini su se zato, sklanjajući se od buke, posebno glisera, a i zbog povećanja zagađenja vode, izbegavali ovo podruje. Međutim, primećeno je da se poslednjih godina ipak vraćaju na Bosfor, jer se počelo sa ekološkim merama i zaštitom vode od zagađenja, uz prečišćavanje.

Tri vrste delfina koji se viđaju u vodama Bosfora na svetskoj su listi su ugroženih životinja.

Delfini su i u Turskoj zaštićeni zakonom, lov na njih zabranjen je od 1983. godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 26. apr 2020, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

Природа

Добили смо жути картон од мајке Земље, природа је почела да се опоравља а ако после свега наставимо као до скоро, можда следећи буде црвени. Надам се да ћемо из овога да извучемо добре закључке.