Ne želimo da utihne cvrkut ptica, čuvajmo našu planetu

Dan planete Zemlje obeležava se u više od 150 država sveta svakog 22. aprila. Na datum koji su utvrdile Ujedinjene nacije, i ove godine, 50. put, ljudska civilizacija se opominje na neodgovoran odnos prema životnoj sredini, uz poziv na globalnu akciju pronalaženja recepata za održiv razvoj, uz zelenu energiju i cirkularnu ekonomiju.

Zakuvavanje - Američka književnica Rejčel Karson je 1962. godine objavila knjigu Tiho proleće u kojoj opisuje svet bez cvrkuta ptica.

 

Rejčel Karson i autori poput Alda Leopolda, u svojim delima ukazuju na opasnosti od pesticida i gasova sa efektom staklene bašte, pripremajući tako društvo za drugačiji pogled na odnos prema prirodi.

Kalifornijske plaže - Godine 1970. prvi put je obeležen Dan planete Zemlje, a povod za utvrđivanje datuma, bile su zagađene kalifornijske plaže. Razlog: zagađenje vode, vazduha i tla iz industrijskih i energetskih postrojenja. 

Mladi, a posebno studenti, počeli su sa protestima zbog neodgovornog odnosa prema prirodi.

Politika - Pod pritiskom javnosti i više miliona ljudi koji protestuju na ulicama brojnih gradova u Americi, Kongres i Senat u SAD prekidaju rad - 22. aprila 1970.

Američko društvo - Pre 50 godina, 22. aprila, čitav dan u SAD bio je posvećen ekologiji. U školama su održavani časovi o zaštiti životne sredine.

Dva zdravlja - Ove godine Dan planete Zemlje obeležava se temom „Poziv na klimatsku akciju". Iako je u centru svetske pažnje borba protiv koronavirusa, apeluje se na jaču svest o važnosti klimatskih promena za očuvanje biodiverziteta ali i zdravlja.

Ističe se da su „u doba kada nam prete dve velike opasnosti - kovid 19 i globalno zagrevanje, podjednako ugroženi i ljudsko i zdravlje planete”.

Učestvovanje - Na zvaničnom sajtu Dana planete Zemlje, svi stanovnici sveta, pozivaju se da aktivno obeleže ovaj dan i ove godine.

Onlajn se tokom čitavog dana održavaju konferencije, debate, performansi i emituju edukativni video-materijali.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. apr 2020, 11:13) - anonymous [neregistrovani]

Plastika

Da, zatrpajmo planetu gumenim rukavicama i maskama za jednokratnu upotrebu.