Zeleni London – grad u kome skoro svaki stanovnik ima svoje drvo

London s tolikim drvećem mogao bi da bude klasifikovan kao šuma. Ima oko 8,4 miliona stabala, skoro jedno na svakog stanovnika grada. Kako urbanisti navode, planirano je da ovaj grad bude prvi nacionalni park na svetu, dajući prirodi centralno mesto u urbanom životu.

Kako grad sa najprometnijim avionskim saobraćajem na celom svetu i populacijom od nekoliko miliona stanovnika postaje održiv grad. U jednom od projekata od stanovnika se traži da sve betonirane površine ozelene, tako što će na prilazima kućama i zgradama posaditi biljke ili zameniti podne obloge na terasama i u dvorištima travom.

Od stanovnika Londona traži se i da naprave male rupe u žičanim ogradama, što će omogućiti neometano kretanje ježevima.

Gradonačelnik planira da za deset odsto poveća pokrivenost grada krošnjama drveća i pretvori više od polovine grada u zelene površine do 2050. godine. Da bi to postigao, London mora da prevaziđe velike prepreke.

Do 2040. godine broj stanovnika porašće za dva miliona, a izgradnja novih zgrada može da bude opasnost za prirodu. Neki projekti već se uklapaju u borbu za zaštitu prirode. Na Vest endu za pet godina su napravljena 64 zelena krova na stambenim zgradama, što je smanjilo temperaturu i upilo veliki deo padavina.

Planirano je da se do 2025. godine u Londonu smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za više od 60 odsto.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 17. apr 2020, 20:05) - ,," [neregistrovani]

Шта и год

Када се све околности узму у обзир, рецимо, количина новца који је пренесен у тај град током њиховог освајања и искориштавања других делова света, начин како се боре са тренутним вирусом короне, ни у чему, и никада нису ни били, за углед.
Погледати само како су исцепкали њиве и пропланке каменим оградама на ситне комаде, рецимо по Јоркширу или како су упропастили Темзу.
Никаква брига за Природу.

(petak, 17. apr 2020, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

Londonsko zelenilo

Zelenila ima, parkova ima ali i pored toga vazduh u gradu je jedan od najzagadjenijih u svetu.

(petak, 17. apr 2020, 15:14) - pravoslavac [neregistrovani]

kad si zadnji put bio u Londonu.

Kad si zadnji put bio u Londonu i izadji malo iz 1 zone.Prosetaj zonom2,3,4,5 pa ces da vidis kako se gradi po Londonu.London nije samo Westminster,Kensington i Chelsea nego i Greenwich,Stratford. Canary wharf, Islinghton,Caning town itd i sve to u krugu od 25 minuta podzemnom do strogog centra

(petak, 17. apr 2020, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Kod nas je oaza za političke stranke i partije!

Ti parkovi su najzastupljeniji!
Svaki dan minimum jedna partija "nikne"!
Za spomenike da ne govorim.
Onda, kad dođe pandemija, prosimo od sveta maske, vizire , rukavice...
Posle delimo to Bosnacima kao da je naše? To važi i za evre pre pandemije koje dajemo Banjaluci , to BiH, kao da smo to mi zaradili...Dok delovi Srbije propadaju.

(petak, 17. apr 2020, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Ocuvanje zelenih povrsina u velikim gradovima

London je nekada bio najzagedjeniji grad na svetu, pa su ipak to uspeli da preokrenu u poslednjih nekoliko decenija. Na Novom Beogradu, koji je uvek bio oaza prelepih parkova i zelenih povrsina, oaza jednog humanog urbanizma, grade se masovno nove zgrade u postojecim blokovima gde god postoji i najmanja zelena povrsina. Taj potpuno pogresan urbanisticki trend traje vec nekoliko godina. Gradjani se tome protive, ali ih malo slusaju.. Ako neko zeli masovnu novogradnju, neka napravi nove blokove sa odgovarajucom infrstrukturom, pa neka u njima grade do mile volje. Ionako nam je vazduh dosta zagadjen, a situaciju jos dodatno pogorsava nedostatak drveca i zelenih povrsina.

(petak, 17. apr 2020, 12:40) - anonymous [neregistrovani]

zelenalicrn

London jeste zelen, ali je zelenilo koncentrisano za razliku od Beca recimo. Uz to je i najmanje urban od svih svetskih metropola ali je uprkos tome jedan od najzagadjenijih gradova. Kad setate Londonom morate da gledate napise i znakove kada hodate ulicom, ne bi li prosli kroz neki privatni park i tamo seli na klupu i popili novcanu kaznu. Puno takvih "parkova" postoji koji su deo stambenog kompleksa i samo za potrebu stanovnika koji tamo zive. Kamere snimaju sa svih strana i obezbedjenje vrlo dosledno radi svoj posao.

Tako da ne znam koliko od tog zelenila bas znaci stanovnicima Londona. Najvise od toga imaju vlasnici nekretnina, jer vise zelenih povrsina znaci manje gradbenih sto dize cenu samih nekretnina; jer oko Londona postoji zeleni pojas na kojem je zabranjena gradnja, a posto London kao i citava VB grade najmanje nekretnina po glavi stanovnika u citavom zapadnom svetu (!), mozete misliti kako lako se dizu cene i ko od toga najvise profitira.

(petak, 17. apr 2020, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

A kod nas...

zelenila nigde, haoticna gradnja bez ikakvog plana, samo smog i smece. Najbolji odraz toga Kakav smo u stvari narod, samo pogledajte na sta nam zemlja lici.