Karantin u Indiji razmakao oblake smoga nad Himalajima

Posle nekoliko decenija, planina Dauladar, deo himalajskog lanca u indijskoj državi Himačal Pradešu, ponovo je vidljiva iz više od 200 kilometara udaljenog grada Džalandar u susednoj državi Pandžab. Oblaci smoga razišli su se zahvaljujući karantinu uvedenom zbog koronavirusa.

Potpuna zabrana izlaska iz kuće tokom tri nedelje da bi se sprečilo širenje koronavirusa u Indiji ugrožava ekonomiju, ali istovremeno, priroda ponovo oživljava upravo zahvaljujući tim merama, javlja portal Njuz 18.

Automobilski saobraćaj i industrija već danima ne izbacuju u atmosferu izduvne gasove, a rezultat toga je očigledan u očitavanjima zagađenosti vazduha već posle nedelju dana.

Neki od najvidljivijih efekata na prirodu, kada je u pitanju grad Džalandalar u indijskoj saveznoh državi Pandžab, je činjenica da deo Himalaja, to jest ovog planinskog lanca, može da se vidi uprkos udaljenosti od oko 230 kilometara.

To se, prema rečima stanovnika Džalandalara, nije desilo više decenija, a neki procenjuju čak i od Drugog svetskog rata. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 04. apr 2020, 21:23) - Dr noja [neregistrovani]

Dr noja

Kommentare da neobljavljute oni su namenjeni iskljucivo vama

(subota, 04. apr 2020, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

O oblacima i ćudima

Iz tvog komentara mi nije mi potpuno jasno da li smatrate da avionu raspršuju aerosole ili ne. Ukoliko smatrate da to čine, onda si u pravu. Taj kontroverzni proces koji se danas uglavnom još uvek poriče ima zapravo više naziva. Važno je koristiti ispravnu terminologiju, poput solarni geoinžinjering, ili engleske termine solar radiation management i stratospheric aerosol injection jer se ovi termini ne mogu jednostavno poreći s obzirom da su u službenoj upotrebi u tkzv naučnim krugovima. U tom slučaju, umesto poricanja postajanja takvih programa, pribegava se izjavama kako oni zaista postoje ali kako su još uvek u eksperimentalnoj fazi ili se tek razmatraju. Međutim, istina je da su ti programi već decenijama u punoj fazi implementacije širom sveta. Ako se uporede tkzv vremenske prognoze za najgušće naseljene gradske oblasti širom sveta, primećuje se izuzetno visoka podudarnost u najavi vremena koja se uglavnom svodi na oblačno vreme sa padavinama. Posmatrano iz aviona, svetske metropole su gotovo konstantno prekrivene nepreglednim pokrivačem gustih oblaka, vrlo male propustljivosti sunčeve svetlosti. Razlog tome je sastav tih oblaka. Prirodan oblak nastaje usled čestica prašine. Veštački oblaci o kojima pišemo sastoje se od nanočestica raznovrsnog porekla i visoke električne provodljivosti. Ukratko, veštački stvoreni oblaci imaju svojstvo da reflektuju svetlost (obratite pažnju na večernje oblake gotovo fluorescentnih boja), dakle smanjuju količinu sunčeve svetlosti koja dopire do nas. Zbog povećane električne provodljivosti i naboja, primetno je da si munje i gromovi mnogo učestaliji i snažniji. Na kraju, takvim oblacima, ali i vazdušnim strujama, se može upravljati putem radio talasa izuzetno visokih frekvencija, što omogućuje njihovo zadržavanje ili "parkiranje" iznad određene oblasti. Eto malo nesvakidašnjih činjenica. Nekad se govorilo da je u znanju moć. Ne znam više da li to pravilo i danas važi.

(subota, 04. apr 2020, 19:46) - anonymous [neregistrovani]

Ako je cilj ovog Corona virusa bio da se pauzira zagađenje cele planete, onda OK

Naše nebo je tako prelepo bez ožiljaka od mlaznih aviona. Izgleda kao nekad kad sam bio dete. I neka mi niko ne kaže da se nebo zaprašuje iz aviona jer kako neko da objasni da se iznad Turske ne vide tragove, a iznad Srbije se vide i kako to da osamdesetih se kondezacija iza mlaznog aviona brisala odmah iza njega, a u današnje vreme ostaje višesatno.