Kako je „pobeleo“ Veliki australijski koralni greben

Najveći koralni greben na svetu, Veliki australijski greben, pretrpeo je treći i najveći incident, u kome je oštećen pojavom koju nazivaju „izbeljivanje korala“. Treći put za poslednjih pet godina. Oštećenje je kako navode stručnjaci, nastalo usled klimatskih promena i visokih temperatura.

Koralni greben je dugačak oko 2.300 kilometara, i ima ogroman značaj za nauku. Uprava morskog parka Velikog koralnog grebena, koja nadgleda greben, potvrdila je da su korali izgubili boju na površinama velikih razmera.

Svetski poznato ronilačko mesto proglašeno je Uneskovom svetskom baštinom 1981. godine, ali je u poslednjih pet godina doživelo tri teška incidenta „izbeljivanja” korala. Poslednja katastrofa na koralnom grebenu, desila se posle ovogodišnjeg toplog leta, koje je jedno od najtoplijih poslednjih decenija.

Južne oblasti grebena su oštećene tokom 2016. i 2017. godine, kada su uništena mnoga morska staništa.

„Prema rezultatima koji su napravljeni na osnovu snimaka iz vazduha, stručnjaci misle da će se koralni greben oporaviti", istakao je naučnik Dejvid Vahenfild. Takođe je dodao da su severni i centralni delovi grebena, koji imaju turistički značaj, samo delimično „izbeljeni", i da je greben i dalje živ.

UN su upozorile da će oko 90 odsto korala u svetu nestati, ako temperatura na planeti poraste za još 1,5 stepeni Celzijusovih.

Vlasti ističu da je važnije nego ikada sada brinuti o uticaju čoveka na okeane i napominju da „klimatske promene ostaju najveći izazov za greben". Veliki greben i dalje je pod pritiskom toplotnog udara koji se nakupljao tokom leta 2019/20. godine, posebno u februaru i početkom marta 2020. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar