Šendžen postao prvi kineski grad koji je zabranio konzumaciju psećeg i mačjeg mesa

Šendžen, tehnološki centar u južnoj kineskoj pokrajini Guangdung, postao je prvi kineski grad koji je zabranio prodaju i konzumaciju mesa pasa i mačaka.

Posle izbijanja pandemije novog soja koronavirusa za koju se sumnja da je potekla od divljih životinja čije se meso prodaje na mnogim pijacama širom Kine, vlasti najmnogoljudnije zemlje na svetu zabranile su trgovinu i konzumaciju mesa divljih životinja.

Šendžen je otišao i korak dalje, proširujući zabranu i na meso pasa i mačaka. Novi zakon stupa na snagu od 1. maja.

Trideset miliona pasa se zbog mesa godišnje ubije širom Azije, kažu grupe za zaštitu životinja.

Međutim, kako Bi-Bi-Si navodi, praksa konzumacije psećeg mesa u Kini nije toliko uobičajena, a većina Kineza nikada nije okusila meso pasa ili mačaka.

„Psi i mačke su kao ljubimci uspostavili mnogo bliskiji odnos sa ljudima nego druge životinje i zabrana konzumiranja njihovog mesa je uobičajena praksa u svim razvijenim zemljama i u Hongkongu i na Tajvanu", saopštile su vlasti Šendžena, prenosi Rojters.

Prekretnica u borbi protiv brutalne trgovine

Grupa za zaštitu životinja "Humane Society International" (HSI) pohvalila je potez, navodeći da je zabrana u saglasnosti sa duhom čovečanstva i ljudske civilizacije.

„Ovo bi zaista mogla da bude prekretnica u naporima da se prekine brutalna trgovina kojom se ubija oko deset miliona pasa i četiri miliona mačaka u Kini svake godine“, rekao je Peter Li, stručnjak i član HSI.

U februaru, kineske vlasti su zabranile trgovinu i konzumaciju mesa divljih životinja, što je bila direktna posledica sumnji da je izvor zaraze koronavirusom, koja je kasnije prerasla u globalnu pandemiju, najverovatnije bila pijaca sa mesom divljih životinja u Vuhanu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 03. apr 2020, 06:32) - Dr noja [neregistrovani]

Dr noja

Idemo, italija

(četvrtak, 02. apr 2020, 20:52) - Ivan [neregistrovani]

Hloroquin

a kad se krece u proizvodnju leka Hloroquina?

(četvrtak, 02. apr 2020, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

Razlicite kulture, razliciti obicaji

Tako je za hinduse neverovatan nas odnos prema kravama i teladima a muslimanima nasa opsjednutost za svinjetinom.

(četvrtak, 02. apr 2020, 18:48) - anonymous [neregistrovani]

Hmm hmm

A jesi li vidio gdje prasadima rezu repove, kravama rogove, kokoskama kljunove, muske tek izlegle pilice zive melju za hranu...i sve "humano" i legalno ovdje po Evropi i nasem komsiluku?

(četvrtak, 02. apr 2020, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

Meso je suvišno u ljudskoj ishrani.

Bravo... Ja bih išao dotle da se zabrani bilo kakva konzumacija mesa. Meso nije donelo ništa dobro čoveku. Uvek kada se bilo koji sisar razboli prelazi na biljnu ishranu. Taj fenomen zabeležen je kod psa, mačaka, vuka, između ostalog i kod čoveka! Jaja, mleko, sir naravno zadržati.

(četvrtak, 02. apr 2020, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

E sada veruj

Iz ovog sadrzaja samo se moze verovat da ce zabraniti prodaju mesa ovih nasih ljubimaca psiju i macaka a odakle je i kako je stigao ovaj virus po celom svetu mozda cemo saznati posle minimum 10-tak god. do tada ne, pa ni tada nije i nece mi biti ubedljive ove price oko ove smrtonosne korone ...

(četvrtak, 02. apr 2020, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

Ukidaju halal zabranjuju ga

...a ova pošast se nametala.

(četvrtak, 02. apr 2020, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

Hmm

Nedavno sam video na internetu u Kini kako ubjaju i muce te pse doslo mije da vristim iz glasa kako se izivljavaju nad tim psima na kakve ih muke stavljaju dog ubiju jadnu zivotinju ....