Vampirski slepi miševi hrane jedni druge krvavim francuskim poljupcima

Nova studija utvrdila je da se vampirski slepi miševi upoznaju i uspostavljaju prijateljstva "užasnom vrstom francuskog poljupca", piše Bi-Bi-Si.

Istraživači su posmatrali ponašanje ovih sisara i primetili da je čudni ritual veoma važan čin vezivanja između jedinki.

Studija, objavljena u dnevniku Current Biology, utvrdila je da kada bi vampirski slepi miševi postali izolovani u leglu, parovi koji do tada nisu bili bliski bi počeli da se postepeno približavaju, timare, a na kraju jedni drugima ližu usta i dele hranu.

„Počinjalo je sa slepim miševima iz različitih kolonija koji su se vremenom upoznavali do toga da spasavaju jedni drugima živote“, objašnjava vođa istraživanja, bihevioralni ekolog Džerald Karter.

Vampirski slepi miševi ne mogu dugo da izdrže bez obroka i mogu da uginu posle tri dana gladovanja, pa ovakav čin može da bude potencijalno spasonosan.

Krvavi francuski poljubac spasa

Prema njegovim rečima, vampirski šišmiši vrlo često ili uspeju da dođu do velikog obroka krvi ili idu na spavanje gladni.

„Deljenje hrane kod vampirskih slepih miševa slično je onome što mnoge vrste ptica rade kada povraćaju hranu da bi je dale mladuncima. Ono što je ovde posebno jeste da šišmiši to rade i za odrasle jedinke“, ističe Karter.

Još jedan zanimljiv aspekt njihovog ponašanja jeste i da bi nastavili da timare svoje krzno dugo nakon neohpodnog čišćenja, što ukazuje da ono nema samo higijensku funkciju.

Vampirski slepi miševi su jedini sisari koji se u potpunosti hrane krvlju, do koje dolaze kačeći se i pijući je iz krupnijih životinja poput stoke.

U jednom danu mogu da popiju i do pola svoje težine u krvi. Osim toga, veoma su socijalna bića i neguju prijateljstva i druge odnose u kolonijama.

broj komentara 0 pošalji komentar