Vazduh širom sveta čistiji zbog mera prevencije širenja koronavirusa

Nivoi čestica koje zagađuju vazduh i gasova koji pospešuju zagrevanje planete u nekim delovima sveta dramatično su pali od pojave novog koronavirusa.

Rezultati skorašnjih istraživanja pokazali su da je nivo ugljen-monoksida koji emituju automobili pao za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Emisije ugljen-dioksida, glavnog krivca za zagrevanje planete, takođe su u dramatičnom padu.

Sa smanjenim globalnim ekonomskim aktivnostima, koje su rezultat pandemije Kovida-19, nije preterano iznenađujuće da su u padu emisije čitavog spektra štetnih gasova povezanih za energetskim i transportnim sektorom.

Naučnici kažu da će do maja, kada je oslobađanje ugljen-dioksida u atmosferu najveće zbog raspadanja lišća, nivoi štetnih gasova biti najniži još od finansijske krize 2008. godine.

Podaci do kojih su došli istraživači sa Univerziteta Kolumbija navode na zaključak da su apeli i akcije vlada zemalja širom sveta da se smanji ili potpuno zaustavi putovanje i kretanje imali značajan učinak.

Kina i Italija predvode pad zagađenja

Zagađenje u gradovima opalo je za 35 odsto u odnosu na prošlu godinu. Emisije ugljen-monoksida iz automobila ove nedelje manje su za 50 odsto.

Analiza portala Carbon Brief utvrdila je da je u dvonedeljnom periodu u Kini potrošnja energije i emisija gasova opala za 25 odsto. To će najverovatnije dovesti do sveukupnog pada emisija štetnih gasova u Kini za jedan odsto na godišnjem nivou.

Kina i severna Italija, kao i brojne druge zemlje koje su uvele drastične mere prevencije protiv širenja koronavirusa takođe su zabeležile značajan pad azot-dioksida, koji je izuzetno potentan zagađivač i ima snažan uticaj na zagrevanje planete.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 19. mar 2020, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Zagadjenje kao preduslov

ova mapa Italije je dobro znana. To zagadjenje u nasem podrucju Pasata / Zapadnih vetrova biva nanoseno redovno na istok ali strujanje nekako yavrce na sever prema Balatonu sve do Bratislave, Istra i Zagorje u Hrvatskoj su narocito pogodjeni. mozda u ovim zagadjenjima i ljudskoj izlozenosti tolikih losim reagensima iz vazduha i lezi kljuc za toliki nagli napredak Korone. Dakle Korona je ono sto dolazi kao slag na zagadjenje i prima se uasled slabog plucnog imuniteta...