Ne potapajte mačiće i kučiće u asepsol

Kada ih vidite, i po opremi i pristupu problemu, zaključujete da su specijalci. I zaista neophodne su im specijalne veštine da bi ispunili zadatak. A zadatak im je da spasu životinju. Oni su "Animal Rescue Serbia".

S visine, iz dubine, provalije, hladnoće. Članovi tima "Animal Rescue Serbia", Aleksandar Gavrić i Sanja Radosavljević gostovali su u Jutarnjem programu RTS-a, i sa sobom poveli mačku Adu i psa Badija.

Ada i Badi su deo ekipe spasenih životinja? Koliko ih je bilo od 2016. kada ste se organizovali?

„Mi iza nas već imamo preko hiljadu akcija spasavanja i prestali smo posle određenog broja da brojimo. Imali smo jednu akciju spasavanja tokom zime kada je pas upao u zaleđenu vodu ispod pontona, i to je bila jedna od zahtevnijih akcija spasavanja. Česte su akcije spasavanja sa krovova i drveća“, rekla je Sanja Radosavljević, članica tima.

Šta se dešava sa spasenim životinjama, posle akcije, kada vlasnika nema i kada vlasnik ne želi da primi životinju nazad?

Mi u svakom slučaju proveravamo da li je životinja čipovana i da li ima vlasnika. Ono što se često dešava, pošto najviše spašavamo mačke, da vlasnici razmišnjaju da li treba da čipujemo i mačke, jer je njih teže pronaći. Ako ne možemo da nađemo vlasnika, onda ide udomljavanje ili predaja nekome ko bi želeo da se stara o tim životinjama. Imamo mnogo više poziva u odnosu na broj ljudi“, rekao je Aleksandar Gavrić.

Od kako je formiran vaš tim, imali ste ideju da napravite Nacionalni tim za zaštitu životinja.

„Naša ideja je da u svakoj lokalnoj sredini imamo jedan tim, i dosta smo uspeli da uradimo. U Beogradu smo formirali 11 opštinskih timova koji rade na lokalu u svojoj opštini, jer najbolje poznaju situaciju u svojoj okolini, pa mogu brzo i da odreaguju. Otvoreni smo za sve, svako može da dođe da se pridruži“, istakao je Gavrić.

Vlasnici ljubimaca pitaju se poslednjih dana, da li su njihovi ljubimci zaštićeni i da li tuđi ljubimci mogu da prenesu koronavirus ljubimcima?

„Koronavorus Covid-19, je nešto što je opasno za nas, a to sa životinjama nema nikakve veze. Mačke i psi imaju drugačiju vrstu koronavirusa koji samo njih napada, koji ne može da se prenese na nas . Oni imaju zoonoze, a građani mogu da se informišu, šta su one. Najpoznatiji su trihinela i besnilo, to se prenosi naljude. Vodite računa o higijeni i perite ruke“, zaključio je Gavrić.

Sanja Radosavljević dodala je da prema podacima SZO ne postoje slučajevi prenosa koronavirusa sa ljubimca na čoveka.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 17. mar 2020, 22:19) - Bojan [neregistrovani]

Psi

Psi nemaju veze sa korona virusom!
Vama očigledno nije jasno da je život jedan jedini u mnogo tela i da izmedju vas i psa nema nikakve razlike osim fizičke...iskra života je ista za sve živo! Pokri se ušima gospodine.

(utorak, 17. mar 2020, 22:14) - Bojan [neregistrovani]

Pick

Upravo na RTS 1 čijem gde gospdja govori da je se "pick" zaraze očekuje tog i tog meseca.... Izvinite ali šta znači pick? Ma kom to jeziku govore na RTS? SRAMOTA!!!

(ponedeljak, 16. mar 2020, 16:24) - Milos [neregistrovani]

U koji asepsol?

U koji asepsol, odakle nam?!

(nedelja, 15. mar 2020, 21:29) - ,," [neregistrovani]

О том Друштву за спашавње животиња Србије

Хвала људима из тог Друштва за спашавање животиња Србије на њихим напорима да помогну животињама.

Иначе, удружења или друштва у земљама енглеских говорних подручја, ни у ком случају, немају двојезичне називе, а камоли називе само на неком страном језику и писму.
По Уставу, енглески није службени језик, ни сада, никада, а ни тада.

(nedelja, 15. mar 2020, 17:18) - Dragan Uragan [neregistrovani]

Zašto i sada o psima???

Na desetine hiljada ljudi umire a kod nas i dalje psi uriniraju po školskim dvorištima, vrtićima, parkovima....

Dokažite vašu "ljubav" prema životinjama, odvedite ih u napuštena sela (mnogo ih je u Srbiji) i živite sa njima.
Svako zna da će im tamo biti Prirodnija sredina nego beton i asfalt.

Čekam da vidim da li ste iskreni ili ste najobičniji foliranti kojima je trenutna moda da imaju psa.