Sunce na nebu, muškatle na terasi

Muškatle su najčešće cveće naših prozora, terasa i vrtova. Pijace su se zašarenile ovim cvetnicama, a ako ste sačuvali prošlogodišnje vreme je da ih osvežite.

Viseće, uspravne, mirišljave, engleske, ledene – muškatle. Volim ih jer nisu zahtevne. Mogu da prezime na zastakljenoj terasi, a dovoljno ih je tada zalivati jednom mesečno.

Da bi muškatle bile guste i dobro cvetale tokom godine potrebno ih je orezati. Ove viseće muškatle treba skratiti za četvrtinu, u suštini potrebno je iseći samo mlade izdanke.

Posle orezivanja muškatle treba presaditi i zalivati. Nedelju dana ih treba ostaviti u zatvorenom prostoru da se priviknu na novu zemlju, a onda izneti napolje, ali ne na jako sunce dok se ne adaptiraju. I treba početi sa prihranom. Kasnije tokom godine nije potrebno dodatno orezivanje jer to odlaže cvetanje.

Muškatlama treba svake godine menjati zemlju. Tokom presađivanja koren muskatle treba skratiti, rascupati žile da bi kore primile novu zemlju.

Muškatlama i tokom godine treba da se dodaj zemlja da saksija bude puna kako se biljka ne bi sušila. Uvek ih presađujem u veću posudu od one u kojoj su bile. Muškatle vole mnogo vazduha oko korena pa zemlju ne treba previše zbijati.

„Muškatla voli samo rastresitu zemlju, najbolje neki prirodni humus, voli svaka muškatla sunce, zalivanje mora da bude često pošto su to biljke cvetnice, svaki dan to je idealno za njih, i kad padne kiša treba da se zalivaju, njihova krošnja pokriva svoju zemlju i ne dolazi voda do njih... Jednom do dva puta nedeljno moraju da se prihranjuju da bi izbacivale redovno pupoljke i da bi cvetale“, objašnjava cvećar Slađan Lazić.

Mogu se prihranjivati rastvorom joda i vode. Jedna kap povidon joda dodati u litar vode. Sa 50 mililitara ovog rastvora politi unutrašnje zidove saksije.

Osim prihrane, važno je ukloniti i svaki cvet koji prođe, da bi se pojavio novi. Ako se to ne uradi, biljka pati, ne izbacuje pupoljke i neće da cveta.

Uz muškatle može da se posadi i Tamjanika, koja ima jak lep miris koji štiti druge biljke od raznih insekata, tera komarce, muve i moljce. Tamjanika može da se kombinuje i uz druge biljke npr. petunije, ali samo prilikom njene sadnje uz druge biljke treba voditi računa da se ona sadi malo dalje od korena druge biljke zato sto je njen žilni sistem prilično jak.

Muškatle vole sunčano mesto, ali moraju da budu zaštićene od podnevnog sunca i vetra.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 14. mar 2020, 23:42) - anonymous [neregistrovani]

Vreme iznosenja

Zar nije rano za iznosenje na terasu?Najavljuju talas zahladjenja

(subota, 14. mar 2020, 11:14) - anonymoussi [neregistrovani]

Muškatle

Ledene ili viseće muškatle koje su prezimile se u martu očiste od osušenih grana i ne ostavljaju se u zatvorenom prostoru. Lako se zaraze gljivicama jer nema strujanja vazduha. Preko dana ih iznesete napolje ali ih čuvajte od jakog sunca jer će dobiti opekotine. Posle sedam dana ih postavite na osunčano mesto. Temperatura ne sme da bude ispod nule. Srećno

(petak, 13. mar 2020, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Лепо

Коначно један леп текст у мору суморних наслова!