Plutajuća deponija na Potpećkom jezeru – zagađuje prirodu i ugrožava hidrocentralu

Ružna i upozoravajuća slika stiže iz Priboja. I ovog proleća Lim je doneo stotine kubika smeća na svom toku kroz Crnu Goru, Srbiju i Republiku Srpsku. Plutajuća deponija na reci zagađuje i tlo, a otpad preti da izazove havariju na brani hidrocentrale.

U blaženom neznanju, Lim otiče iz Plavskog jezera, ispod Prokletija. Lep i nezagađen, kreće na put dug 219 kilometara, do ušća u Drinu. Ali da zna šta ga nizvodno očekuje, već od Bijelog Polja, verovatno bi izabrao da bude – reka ponornica.

Na brani hidroelektrane „Potpeć“ gotovo svake godine se angažuju ronilačke ekipe za uklanjanje otpada koji je potonuo i zadržao na rešetkama. Istovremeno, kamioni odvoze sve prikupljeno sa površine, kako bi se sprečile havarije.

„Jedan deo smeća pri velikom nivou vode odlazi dalje rekom Lim, a drugi deo potone,odlazi na rešetke ulazne građevine i izaziva nam u dobrom delu havarijske zastoje zbog kojih trpi sam proces proizvodnje“, kaže Predrag Šaponjić, direktor Limskih hidroelektrana.

Priobalje je već jednom čišćeno. Bilo je to pre devet godina u okviru javnih radova, ali su nove bujice donele sve opet prikupljeno sa obala.

„Četredeset radnika je bilo zaposleno na čišćenju i leve i desne obale, to je, znači negde oko nepunih sto kilometara obala. Očistili smo Lim da je to stvarno bilo za pohvalu“, kaže Dragoljub Simović iz prijepoljskog planinarskog društva „Kolovrat“.

Transfer stanica korak ka rešavanju problema deponije Stanjevine 

Ohrabruje vest da je resorno ministarstvo obezbedilo 96 miliona dinara, i da se ovih dana očekuje raspisivanje tendera za izgradnju transfer stanice, što bi bio početak rešavanja problema prijepoljske deponije Stanjevine.

Ostaje problem i niza divljih deponija i žalosni stereotip za kojim najčešće posežemo – da nismo mi, pojedinačno odgovorni. To nas, međutim, ne štiti od zagađenja.

Pa, ako ne možemo u potpunosti da sprečimo zdravstvene izazove, koji, poput koronavirusa stižu iz sveta, potpuno je nejasno, zašto sebi dozvoljavamo ovakve, koje sami izazivamo.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 13. mar 2020, 14:04) - Neso je [neregistrovani]

...

Koji krang se dosjetio da na ulazu u Prijepolje uz rijeku Lim postavi deponiju. To je najveci problem. Kada bi se ta deponija "preselila" ne bi bilo ovih problema.

(petak, 13. mar 2020, 12:41) - anonymous [neregistrovani]

Tu

Nema pomoc.vaspitanje i svest nam je nula.

(petak, 13. mar 2020, 10:48) - Markovljev [neregistrovani]

Sta reci

Sta reci na sve ovo. Nije to nikakva novost nazalost i nismo svesni lepote koju nam je priroda poverila a mi je unistavamo i zagadjujemo. Umesto da su nam obale pune zadivljenih turista, na te obale se nemoze od odpadaka, kako na obalama tako i u vodi i pod vodom. Neznam dali neko stvarno i ozbiljno misli da je dovoljno sto se obala cistila pre devet godina? Pa dasmo najsavesniji narod za devet godina bi se nakupilo odpada i iz same prirode. Cuvajmo to sto nam je priroda dala, to je nasa buducnost.

(petak, 13. mar 2020, 09:25) - anonymous [neregistrovani]

Da je blize

Pa da se angazujem da to sve ocistim ali ovako ne ide. Steta nema ko da resi taj otpad Ma neka neka sami sebe zatrpavamo djubretom sta da se radi Valjda ne znamo Mozda jeli

(petak, 13. mar 2020, 08:19) - Pribojac [neregistrovani]

Vucicu pomagaj

To je sramota na potpeckom jezeru!prave ribarsko naselje i hvala se ljajic i drugi,a jezeru nemozes da pridzes od nesnosnog smrada!!!

(petak, 13. mar 2020, 07:51) - anonymous [neregistrovani]

Hocu uredjenu drzavu

Da je država uredjena kao što nije i da kažnjava svakog Idiota po dzepu ne bi ovo gledali ne samo na Limu. Sto južnije sve tužnije!
Mene sramota uvek kada ovo gledam.