Super-Mesec je superbesmislica

Pun Mesec nad Srbijom, treći put u 2020. godini, a prvi Super-Mesec, u ovoj godini, za posmatrače izgledao je neobično, jer su po njemu golim okom mogle videti crne linije. Mnoge posmatrače zbunila je ova pojava. Neki ga nazivaju „Mesec crva“, koji se pojavljuje svakih 29,5 dana, kada je Mesec potpuno osvetljen Sunčevim zracima.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, astornom Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, objasnio je ovaj fenomen.

„Nisam imao prilike da posmatram Mesec, ali sam sasvim siguran da nikakvih promena na njemu nije bilo. To su verovatno strani mediji preneli vest o crnim linijama. U svakom slučaju nije u pitanju fenomen, a najmanje astronomski fenomen. Ovde sam zahvaljujući dobroj volji Jutarnjeg programa RTS-a, na braniku smisla i razuma, zbog super, krvavih, crnih, a sad i crvljivih Meseca“ rekao je astronom.

Takođe je dodao da je to sociološki fenomen i u poslednjih desetak godina, koliko se družimo oko ove teme, ne prođe ni jedna godina da nemamo bar jedan ili dva izmišljena fenomena. Zanimljivo je kako oni koji proizvode takve pseudovesti, kako im ne dosadi da to čine. Javnost moramo da upozorimo na to da su izloženi netačnim vestima. Konstruisane vesti koje služe da popune novinski članak. Postoje paralelno nestvarne i stvarne prilike.

Dakle, ne postoji Mesec sa tim crnim linijama, ali je svakako bio pun Mesec, treći u ovoj godini i prvi Super-Mesec. Šta predstavlja taj fenomen?

„Super-Mesec je super besmislica, ona spada u domen speudofenomena. Taj pojam je nastao sedamdesetih godina. Nekada se pričalo o Super-Marsu, pa kada se to izlizalo, nastao je Super-Mesec. Celog veka posmatram Mesec, i nisam u stanju da primetim tu malu razliku između njegove apogejske i perigejske veličine. Dakle, Mesec se kreće po eliptičnoj putanji oko Sunca, kada je najbliži Zemlji onda je nešto malo veći, a kada je najdalji onda je malo dalji. i promene nisu uočljive golim okom“, istakao je astronom.

 Šta po vama kao posmatraču tih pojava nije besmislica, i šta je zaista fenomen?

„S vremena na vreme imamo pojave koje su lepe, pa tako ovih večeri, kao i u vremenu ispred nas možemo na zapadnoj strani neba, u sumrak, da uočimo sjajnu lepu zvezdu, a to je zvezda Danica kako je narod zove. To je planeta Venera. Zvezda Danica nije isto što i zvezda severnjača“, rekao je Branko Simonović.

Asteroid koji bi mogao biti opasan za Zemlju 29. aprila će se približiti našoj planeti, saopšteno je iz agencije Nasa. Tog dana biće udaljen šest miliona kilometara, što je 16 puta dalje nego što je Mesec udaljen od Zemlje. Da li bi asteroid mogao da predstavlja pretnju, jer se Zemljina orbita nalazi na njegovoj trajektoriji leta?

„Ne, i ova vest spada u tu vrstu generički izmišljenih vesti. To je vazna tema o potencijalno opasnim asteroidima, koji presecaju zemljinu orbitu. Zshvaljujući nebeskoj mehanici, mi smo u stanju da analiziramo kretanja tih tela i procenimo njihovo kretanje u budućnosti. Na dnevnom nivou mi imamo takve prolaze asteroida pored Zemlje, a postavlja se pitanje šta je tu uopšte blizu. Ljudi tragom vesti zovu opservatoriju i pitaju na osnovu informacija iz medija, da li je sve to tačno“, zaključio je astronom Branko Simonović.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 15. mar 2020, 14:03) - anonymous [neregistrovani]

Mesec ne postoji!!!!

To je samo iluzija.

(sreda, 11. mar 2020, 14:41) - anonymous [neregistrovani]

Mesec crva

Mesec crva znači nešto sasvim drugo..
Dakle, označava samo Martovski pun mesec, i ne pojavljuje se svakih 29 dana.
Označava vreme kada stize prolece, kada sneg pocinje da se topi, i gliste iz zemlje izlaze na površinu....
Zato je se zove Worm moon.

(sreda, 11. mar 2020, 08:20) - sasa [neregistrovani]

sasa

Samo jedinstveni izboricemo se sa ovim virusom i posledicama koje ostavlja na ljudsko zdravlje.

(utorak, 10. mar 2020, 20:02) - Бмџ [neregistrovani]

Odgovor

Све што је човек рекао, у домену у ком је говорио, је тачно. Хтедох још тога да напишем, али би било преобимно.

(utorak, 10. mar 2020, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Nadmenost nije zamena za inteligenciju

Svako imalo normalan je video da Mesec nekad izgleda mnogo vece. To ne mora da znaci da je stvarno veci. Jedan naucnik bi to trebalo da bude sposoban da primeti i objasni. Nadmenost nije zamena za inteligenciju.

(utorak, 10. mar 2020, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Blizu

Smatra se da je asteroid blizu ako prodje unutar orbite meseca oko zemlje, sve izvan te razdaljine nije "blizu" u astronomskim razmerama

(utorak, 10. mar 2020, 14:46) - Miki [neregistrovani]

Nauka

Tipicno naucnicki. Njima je sve jasno... samo dok ne dobiju pitanje o tamnoj materiji, tamnoj energiji, vremenu, prostoru...