Mladunci ajkula jedu braću i sestre u majčinim matericama

Grozno zvuči, ali je istinito. Mladunci ajkula se, tokom razvoja u majčinoj utrobi, hrane, između ostalog, svojom braćom i sestrama unutar materice.

Novi tip ultrazvuka omogućio je biolozima da do detalja vide čin kanibalizma, a mladunci će da bi pojeli svoju konkurenciju prelaziti čak između materica.

Da, mnoge vrste ajkula imaju dve materice.

Za većinu životinje, embrionalno pomeranje prilično je ograničeno na meškoljenje i povremeno okretanje. Čak i kod životinja kojima mladi nisu fiksirani posteljicom, razvoj unutar materice je prilično miran.

Istraživači iz akvarijuma Čuraumi na Okinavi, međutim, iznenadili su se kada su pomoću ultrazvuka utvrdili da mladunci vrste ajkule (Nebrius ferrugineus) ne samo da se pomeraju po svojoj materici, već se kreću i u drugu.

„Naši podaci pokazuju često embrionsko migriranje između desne i leve materice“, objašnjavaju japanski stručnjaci.

Naučnici su, u okviru istraživanja, redovno snimali mresne ajkulu sa četiri mladunca u sebi.

U jednom slučaju embrioni su zamenili strane tri puta, a u drugom su kretanja bila mnogo ekstremnija, čak 24 puta su menjali materice.

Jedna od najkula je počela trudnoću sa četiri mladunca – po dva u svakoj materici. Nakon nekoliko kretanja, ostala su tri. Dva meseca kasnije, dva.

Do kraja trudnoće, samo je jedno mladunče ostalo.

broj komentara 0 pošalji komentar