Od napuštenog laneta do Lakija, ljubitelja palačinki i banana

Često se smatra da je lovcima na umu samo odstrel, ali jedan Milanovčanin dokazuje da nije baš tako. Ljubav prema životinjama ipak je jača, pa je tako jedno lane spas od sigurne smrti pronašlo u domaćinstvu u kojem je postalo pravi kućni ljubimac.

Izgladnelo, napušteno lane Lakija, u jagodama su pronašli Glišovići. Iako mu je život visio o koncu, uspeli su da ga povrate u život uz pomoć veterinara i prijatelja.

„Moralo je da se uzima kozje mleko od tog prijatelja Raška što nam je pomogao i ubacivale su se te AD kapi u mleko i tako je se izlečilo“, priča Ognjen Glišović iz Gornjeg Milanovca.

Sad Laki slobodno trčkara u dvorištu ili u kući, uz puno ljubavi i pažnje, a postao je baš razmaženi član porodice.

„Bili smo izgubili flašicu i mi smo mu dali iz druge flašice, ono nije htelo da jede. Pa smo mu našli onu, pa je jedva krenuo na onu“, kaže Đurđa Glišović.

„Kad je bilo manje ono je spavalo sa nama ovde u krevetu, ima slika jedna, ne mogu sad da nađem u telefonu, ali legnemo mi, ono legne pored nas i pokrije se ćebetom, pokrijemo ga“, objašnjava Nikola Glišović.

Omiljene su mu palačinke, ali za Ivanom koja ga je i pronašla izgladnelog, uvek ode do kuhinje kad ona nešto sprema za porodicu. „Slatkiše, praline, bananu, voće, sve voli. Baš sve“, nabraja Ivana Glišović.

Pored Lakija u dvorištu je više divljih životinja: japanske koke, nubijske gugutke, šepure se lepezani, a utočište je pronašao i jedan fazan.

„Spasli smo ga, slomljeno mu bilo krilo, oženili smo ga, da ga malo usrećimo, koliko-toliko. Da ga pogleda Bog sa neke druge strane. Tako ćemo verovatno i ovog srndaća da oženimo. Naći ćemo nešto, isto neku srodnu dušu“, istakao je Željko Glišović.

Laki će odrastati u prirodnom okruženju, ali zaštićen od predatora. Za svadbu, kad postane jelen, Ognjen uvežbava repertoar, kojim će upotpuniti svečani čin za novog ljubimca.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 08. mar 2020, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

Srndać može da postane jelen

samo u crtanom filmu

(nedelja, 08. mar 2020, 04:20) - anonymous [neregistrovani]

Lakijeva ishrana

Lepa priča, divni ljudi! Na žalost, ovi divni ljudi očigledno ne znaju da lane ne mogu hraniti hranom za ljude. Na taj način mogu ubiti životinju koju toliko vole. Ako im je veterinar pomogao da ga spase, inda bi njega trebalo pitati i za ishranu. Jelenima možete davati ovas, pšenicu, žir ali NIKAKO KUKURUZ. Možete im dati jabuke, kruške, šargarepu, grašak u mahuni, čak i trešnje ... ali nikada čokoladu i testo. Lišće oni vole i time se hrane. Bila bi velika šteta da lane ugine od ‘prevelike ljubavi’.

(subota, 07. mar 2020, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Divno!

Jedna lepe vest, da se covek malo ousti i raznezi, pored svih ovih ruznih vesti koje nas zadnjih meseci "bombarduju" svakodnevno.