Čitaj mi!

Dobro jutro, Kolumbo! Vikinzi u Severnu Ameriku stigli u 11. veku

Vikinzi su se naselili u Severnoj Americi pre tačno hiljadu godina, više vekova pre nego što je Kristifor Kolumbo stigao u Ameriku, pokazuju rezultati nove studije.

Naučnici kažu da je nova tehnika datiranja koja analizira godove drveća pružila dokaze da su vikinzi osnovali naseobinu u kanadskom Njufaundlendu 1021. godine, javlja Bi-Bi-Si.

Odavno je poznato da su Evropljani stigli do Amerike pre Kolumbovog dolaska u Novi svet 1492. godine. Ovo je, međutim, prvi put da su istraživači dali tačnu godinu.

Autori studije objavljene u časopisu Priroda (Nature), navode da su analizirali godove tri drveta posečena za nordijsko naselje Lansi Medouz u Njufaundlendu, u Kanadi.

Koristeći referentni signal atmosferskog radiokarbona proizvedenog ranije datiranom solarnom olujom, uspeli su da otkriju da je „tačna godina kada je drvo posečeno“ – 1021. godina.

Znalo se da se takva solarna oluja – velika količina zračenja koje je Sunce „poslalo“ ka Zemlji – dogodila 992. godine, navode naučnici.

To im je omogućilo da odrede tačniji datum izgradnje naselja od prethodnih procena koje su glasile: oko 1000. godine naše ere.

„Dovođenje u vezu ovih komada drveta sa nordijskim stanovništvom zasnovano je na detaljnom istraživanju koje je prethodno sprovela organizacija Parkovi Kanade“, navodi se u studiji i ističe da postoje jasni dokazi da je uzorkovano drvo obrađivano metalnim alatima.

Dodaje se da je naselje Lansi Medouz bilo baza iz koje se kretalo u pohod na druge lokacije, uključujući južnije regije.

Autori kažu da ovo otkriće predstavlja važnu tačku za buduća istraživanja posledica prvih transatlantskih aktivnosti, poput prenosa znanja i potencijalne razmene genetskih informacija i bolesti.

Arheološko nalazište Lansi Medouz, na Uneskovoj je listi svetske baštine i nalazi se na najsevernijem vrhu ostrva Njufaundlend. Prvo je i jedino poznato mesto koje su osnovali vikinzi u Severnoj Americi i najraniji dokaz evropskog naseljavanja u Novom svetu.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 22. okt 2021, 15:13) - anonymous [neregistrovani]

Otkriće nečega

Nešto je otkriveno kada postane opšte poznato. Postojanje američkog kontinenta postalo je opšte poznato nakon Kolumbovih putovanja 1492. godine. Vikinzima niti je bilo poznato postojanje američkog kontinenta, niti su oni neka svoja plovidbena saznanja učinili poznatim bilo kome, a posebno ne opšte poznatim. Dakle Kolumbo je otkrio Ameriku, a ovakve priče su zabava za neke dokone "naučnike" koji nemaju pametnija posla.

(petak, 22. okt 2021, 14:33) - milojko [neregistrovani]

Re: turski moreplovac

To je neka bajka . Ne zna se šta i ko je gori .

(petak, 22. okt 2021, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

Srpski okeanoplovac

Postoji jedna karta Srpskog okeanoplovca iz 12 veka sa kopletnom kartom severne i južne amerike.

(petak, 22. okt 2021, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

Pa da

Pa nama su oduvek sve servirali englezi nemci talijani francusi i spanci , oni kolonizovali ceo svet a nama prodaju praznu slamu i zavadise citav balkan i ne samo zavadise i ruse ukrajince i ne staju , pa dokle vise .

(petak, 22. okt 2021, 08:06) - zoran [neregistrovani]

turski moreplovac

postoji i karta turskog moreplovca sa datumom pre kolumbovog otkrica a na kojoj se vidi kompletna istocna obala i severne i južne amerike...

(petak, 22. okt 2021, 07:15) - anonymous [neregistrovani]

Службена историја фалсификат и Лужички Срби?

Одличан текст! Објавите и нешто о Србима из Лужица (Западна Европа) народу који нестаје, а чије постојање доводи у питање теорију о насељавању Срба са Истока!

(petak, 22. okt 2021, 00:05) - anonymous [neregistrovani]

Ma kakvi Vikinzi, to su Severni Srbi

Samo što su se kumovi posvađali i eto problema

(četvrtak, 21. okt 2021, 22:33) - anonymous [neregistrovani]

Istorija

Vec odavno se zna da tzv. istoriju treba menjati, tj. napisati novu i nepristrasnu prema bilo kome. Postoje podatci da se naseljavanje vrsilo jos mnogo pre ovog datuma . Nekada se na starim kartama koje se jos uvek mogu ponegde pronaci nalazi natpis India Superior za podrucje severne amerike i to znaci kada je Kolumbo kretao na put nije pogresio kada je receno da ide da trazi kraci pit za Indiju jer je to pisalo na kartama koje su koristili.
Postoji na History channel serija i zove se Mistery of Oak island gde je poprilicno otkriveno svasta u vezi ove tvrdnje jer se to ostrvo nalazi na obalama Nove scotie Kanada pa pogledajte

(četvrtak, 21. okt 2021, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

Džaba smo išli u školu

Kako je krenulo sve što se učilo nije tačno .
Sada tražim odštetu od prosvete jer su me učili lažnim stvarima.