Čitaj mi!

Građevine na Marsu i Mesecu ćemo graditi od astronautske krvi, znoja i suza

Novi eksperimenti doveli su do nove uspešne formule za pravljenje betona, koja koristi kombinaciju simuliranog regolita sa Marsa i Meseca, protein iz ljudske krvi i jedinjenja koje se nalazi u ljudskom urinu, znoju i suzama.

Kombinacija ovih biokompozitnih materijala je čak jača od uobičajenog betona, a bila bi pogodna za pravljenje građevina na drugim svetovima – ukoliko bi astronauti prihvatili da budu donori.

Ovo pokazuje da građevinski materijal može da se pronađe na mestima gde nikada ne biste pomislili da se nalazi.

To i nije nova ideja - životinjska krv korišćena je da veže malter u srednjem veku, ali to rešenje nije realno u scenariju svemirskih kolonija. Međutim, može da pomogne u rešavanju ogromnog problema osnivanja kolonija.

„Naučnici pokušavaju da razviju održivu tehnologiju za proizvodnju materijala poput betona na površini Marsa, ali nikada nismo prestali da razmišljamo da je odgovor na to u nama samima“, kaže inženjer materijala Aled Roberts sa Univerziteta u Mančesteru.

Nošenje materijala sa Zemlje je ravno nemogućem, jer bi za tu namenu morala da se preveze ogromna količina.

Raniji eksperimenti pokazali su da regolit (rastresiti sloj heterogenog materijala koji prekriva čvrstu stenu) sa Marsa i Meseca može da se koristi kao građevinski materijal, ali je potrebno nešto da ga veže.

Prošle godine međunarodni tim naučnika otkrio je da urea u ljudskom urinu pomaže u plastifikaciji betona, čini ga manje krhkim, fleksibilnijim, samim tim i izdržljivijim na mehanički stres.

Roberts i njegov tim otišli su korak dalje i dobili „astrokrit“, koristeći protein albumin, koji može da se nađe u krvnoj plazmi.

Pomešavši ga sa regolitom i drugim jedinjenjima proizveli su materijal koji je snage 25 megapaskala – uobičajeni beton je između 20 i 32 megapaskala.

Dodavanjem uree doprineli su da snaga novog materijala bude 39,7 megapaskala.  

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 16. sep 2021, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

Nema Šanse za Mars....

Umesto da spasu ovu Planetu oni bi da lete za Mars. Mnogo gluposti.

(četvrtak, 16. sep 2021, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

Bit ce zrtvi i zrtvovanja...

Za spasenje civilizacije...

(četvrtak, 16. sep 2021, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

Marsijanci

Hoćete da kažete da će biti potrebno mnogo krvi,znoja i suza za naseljavanje Marsa.

(četvrtak, 16. sep 2021, 00:28) - anonymous [neregistrovani]

yes

priča se uklapa u namere moćnika . .da sagrade nova mesta za život kada unište život na zemlji da pobegnu gore ...samo su zaboravili da nemaju večni život...a ako misle da su bogovi onda su u velikoj zabludi....djavolski velikoj

(sreda, 15. sep 2021, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

O da

Koga bre lazete zemlja je ravna .