Čitaj mi!

Prvi let na Marsu: Nasa podigla helikopter sa tla

„Dovitljivi“ se uspešno odvojo od tla Marsa. Posle nekoliko pomeranja prethodno najavljenih termina, Nasa je u 9.30 prvi put u istoriji uspela da odigne helikopter od tla Crvene planete.

Kako je bilo predviđeno rasporedom, istorijsko poletanje helikoptera „Dovitljivi“ (Ingenuity) planirano za 9.30 po našem vremenu uspešno je izvedeno.

Nasa je odložila let samo dan pre nego što je prvobitno zakazano poletanje trebalo da se dogodi, pomerajući vreme na „ne ranije od 14. aprila“.

Ni taj datum nije bio sudbinski za mali helikopter koji je na Mars stigao zajedno sa roverom „Istrajnost“, 18. februara ove godine.

„Prvobitni datum leta, 11. april, promenjen je kada su inženjeri radili na pretpoletnim proverama i rešavanju problema sa sekvencama komandi“, navodi se u najnovijoj Nasinoj najavi.

„Rover 'Istrajnost' pružaće podršku tokom leta, snimanjem fotografija, prikupljanjem podataka o spoljašnjoj sredini i hostovanjem bazne stanice koja helikopteru omogućava komunikaciju sa kontrolorima misije na Zemlji“, navodi Nasa.

Iako su ljubitelji istraživanja svemira mogli da prate „Istrajnost“ uživo tokom nekih delova misije, ne bi trebalo očekivati da će i „Dovitljivi“ leteti pred očima svih zainteresovanih.

Potrebno je vreme da rover pošalje podatke natrag na Zemlju.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 20. apr 2021, 15:45) - anonymous [neregistrovani]

@mlazni pogon

Na Marsu teško da možete da iskoristite letelicu sa mlaznim pogonom pošto je za rad mlaznog motora (odnosno sagorevanje goriva u njemu) potreban kiseonik, a to je baš gas koga nema previše na Marsu. Dakle, ne samo da bi takva letelica morala da nosi preteške rezerve tečnog goriva, nego bi morala da nosi i preteške rezerve kiseonika za sagorevanje, a to bi bilo potpuno nepraktično, neisplativo i veoma rizično. Zato svemirske letelice za pogon koriste struju koju dobijaju iz termoelektričnih ćelija (RTG) u kojima se plutonijum raspada i stvara toplotu koja se pomoću termoelektričnih parova pretvara u struju. Ni te RTG ćelije nisu previše praktične za maleni dron pošto su takođe teške. Najpraktičnije rešenje koje je i primenjeno na ovom dronu je punjenje pogonskih baterija pomoću superefikasnog i laganog solarnog panela (postavljen je iznad rotora). Dakle, u svemiru i na drugim planetama treba zaboraviti na mlazni pogon.

(utorak, 20. apr 2021, 14:11) - anonymous [neregistrovani]

Helikop

To je tako jednostavno . Amerikanski su u Helikopter ugradili Baterije koje se same pune , male nuklearne baterije .

(utorak, 20. apr 2021, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

Re: Mlazni pogon i helikopter?

O stvarima za koje kažete da vam nisu poznate, gradite pretpostavke i donosite zaključke.
Toliko je lako na internetu dobiti informacije o Marsu ... i o svačemu što vam padne na pamet!
Pročitajte, naučite i nemojte se brukati neznanjem o stvarima, o kojima tako lako možete doznati sve!
Zazirete od interneta kao baba od crne mačke, a ipak se ne odvajate od jedan ili dva sajta koja jedino otvarate kao da su novine, a ne takođe ... internet.
Kad ga već plaćate - pa služite se internetom maksimalno. Postanite građanin sveta, informišite se svuda o svemu, komunicirajte sa svima ...
Izađite već jednom iz kaveza palanačke zatucanosti.

(utorak, 20. apr 2021, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

mlazni pogon i helikopter?

Previse je spekulacija oko tog malog helikoptera...Hajde da letilica ima mlazni pogon,OK,ali "helikopter"???,zna se na kom principu leti helikopter,i pitanje je ima li mogucnosti za njegovo poletanje na Marsu.Neki kazu da Mars ima svoju atomsferu,niki kazu da je to jedva pa neka atmosfera,a neki kazu da je Mars uopste nema,i da je tamo vakuum ,ili bezvazdusni prostor. Ako je bezvazdusni prostor kako ce helikopter da poleti? Previse se stedi na tako bitnim informacijama...

(utorak, 20. apr 2021, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Додатни инфо

На Марсу има атмосфере.
Њена густина је само 1% густине атмосфере наше Земље али и то је ипак сасвим реална атмосфера.
Иако у много мањој мери него на нашем небу, на небу Марса постоје облаци, а повремено се јављају и ветрови.
Објашњено је да поменути хеликоптерчић (око 0,5 м му је висина) има знатно већу површину и брзину елиса у односу на своју тежину - него што је то код летилица на Земљи.
Гледао сам комплетне снимке тог лета, те их на свом компјутеру максимално успорио - нема ни један елеменат видео монтаже, све је у оригиналу.
Детаљно смо анализирали сваки "фрејм" тог снимка ...

(utorak, 20. apr 2021, 09:19) - Vladimir [neregistrovani]

Info

Ne znam da li su uspeli ili ne, ali želim da obavestim neke da na Marsu ima atmosfere. Na Marsu čovek ne može da diše jer kiseonika ima samo u tragovima, ali ima drugih gasova. I atmosfera je mnogo ređa, pa samim tim i atmosferski pritisak je mnogo manji, ali i gravitacija je slabija. Tako da, pošto se radi o vrlo lakoj letelici - dronu, teoretski je moguće da leti. Znači pitanje je samo da li je sve odlična kompjuterska animacija ili su stvarno uspeli. Ja bih voleo da su uspeli jer je to onda veliki uspeh za nauku i dalja istraživanja.

(utorak, 20. apr 2021, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

@realno ili ne?

Atmosfera na Marsu jeste daleko ređa nego na Zemlji (oko 100 puta) ali ipak postoji (sastoji se najvećim delom od ugljen-dioksida) ali je i sila gravitacije koju treba savladati manja (38% Zemljine). Zato je ovaj dron posebno razvijen tako da ima rotore koji prave više obrataja u sekundi od helikoptera koji su predviđeni za letove u našoj atmosferi. Testovi koji su sprovedeni (možete da ih nađete na Internetu, dron se zove Ingenuity) pokazali su da bi za poletanje bilo potrebno da se njegove koaksijalno postavljene elise pokreću brzinom od 2400 obrataja u minuti (dron može da razvije i preko 2500 obrtaja u minuti). Poređenja radi, elise helikoptera na Zemlji pokreću se brzinom od oko 500 obrataja u minuti. Nadam se da sam pomogao.

(ponedeljak, 19. apr 2021, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

realno ili ne?

Zamolio bih nekog stručnog da mi odgovori: Ako helikopter rotaciom elise koristi otpor vazduha i na taj način se uzdiže sta pravi otpor elisi na marsu ako je na marsu prazan prostor!?

(ponedeljak, 19. apr 2021, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Helikopter

Kako kad tamo nema vazduha svi znamo na kom principu radi helikopter. Opet NASINE IZMISLJOTINE!

(ponedeljak, 19. apr 2021, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

Mnogo pametan

To isto misliš i za Ruse kada su poslali Sputnjik? Loša animacija?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">