Čitaj mi!

Dijagnozu depresije sada je moguće postaviti analizom krvi

Naučnici su razvili novi test krvi koji bi analizom određenih biomarkera povezanih sa poremećajima raspoloženja mogao da dovede do preciznije dijagnoze, ali i lečenja depresije i bipolarnog poremećaja.

Iako je depresija prepoznata vekovima i pogađa stotine miliona ljudi širom sveta, tradicionalna dijagnoza se i dalje zasniva na kliničkoj proceni lekara, psihologa i psihijatara.

Analize krvi koje se danas vrše mogu samo dodatno da potkrepe lekarsku procenu kako bi se ustanovilo da li su simptomi depresije povezani sa drugim bolestima, ali se ne koriste u kliničkoj praksi za objektivnu i nezavisnu dijagnozu samog stanja. Novo istraživanje kojim je rukovodio profesor Aleksandar B. Nikolesku sa Univerziteta u Indijani, sugeriše da bi testovi koje su oni ustanovili mogli biti veoma korisni u budućnosti.

U novoj studiji, istraživači su identifikovali 26 biomarkera – merljivih i prirodnih indikatora – u krvi pacijenata koji su povezani sa određenim poremećajima raspoloženja koji se pojavljuju kod pacijenata koji boluju od depresije, bipolarnog poremećaja i paranoje.

„Ovi biomarkeri u krvi mogu postati veoma važni alati u dijagnozi poremećaja koje pacijenti subjektivno prijavljuju ili slobodne procene zdravstvenog radnika koje nisu uvek pouzdane“, smatra psihijatar i neuronaučnik Aleksandar B. Nikolesku.

„Ovi testovi krvi mogu otvoriti vrata za precizno utvrđivanje adekvatne medikamentozne terapije prilagođene svakom pacijentu, kao i objektivno praćenje kako reaguje na lečenje“, dodaje profesor.

Nikolesku je više godina posvetio razvijanju sličnih testova za analizu biomarkera iz krvi koji bi mogli da pomognu u predviđanju suicidalnih namera kod pacijenata, dijagnoze nivoa bola i utvrđivanje postojanja sindroma posttraumatskog stresa.

U novoj studiji koja je trajala četiri godine, istraživači su radili sa stotinama pacijenata u Medicinskom centru u Indijanapolisu, sprovodeći seriju testova za identifikaciju i potvrdu biomarkera u krvi koji bi mogli biti povezani sa poremećajima raspoloženja.

Upoređujući uzorke sa bazom podataka prikupljenih iz više od 1.600 studija iz oblasti humane genetike, ekspresije gena i proteina, tim je uspeo da identifikuje seriju biomarkera povezanih sa poremećajima raspoloženja koju je sveo na 26 najznačajnijih.

U završnom testu, istraživači su ispitali još jednu grupu psihijatrijskih pacijenata kako bi utvrdili da li ovih 26 identifikovanih biomarkera može da ukaže na raspoloženje, depresiju i maniju, kao i da predvide buduće ishode.

Nakon što su obavljene sve provere, istraživači su naveli da je potvrđena značajna veza 12 biomarkera sa depresijom, od kojih je šest povezano i sa bipolarnim poremećajima i dva koja mogu ukazati na maniju.

Prema istraživačima, njihov pristup preciznoj medicini ne samo da može pomoći u utvrđivanju depresije i drugih poremećaja raspoloženja kod pacijenata, već može da pomogne i u bioinformativnom ciljanju određenih lekova koji bi mogli najbolje da leče ova stanja.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">