Čitaj mi!

Nasa objavila: Na Mesecu ima vode

Naučnici su uspeli da prikupe neoborive dokaze o postojanju vode na Mesecu, koja nam možda može biti i dostupna. Ovo otkriće će sigurno uticati na buduće misije na Mesec za koje se Nasa uveliko priprema.

Sve do devedesetih godina se pretpostavljalo da je Mesečeva površina suva, s obzirom na to da nema atmosferski sloj koji bi ga štitio od Sunčevih zraka. Onda su svemirske letelice koje su kružile oko Meseca uočile naznake leda u velikim i nepristupačnim kraterima u blizini njegovih polova.

Zatim su 2009. spektrometri na indijskoj svemirskoj letelici „Čandrijan-1“ zabeležili svetlosne talase koje emituje voda sa Mesečeve površine. No, i pored toga, naučnici nisu mogli sa sigurnošću da tvrde da je to zaista  voda ili hidroksil koji se sastoji od jednog atoma kiseonika i jednog atoma vodonika, a koji se nalazi u mineralima.

No, kako je Nasa danas saopštila, Kejsi Honibal iz Nasinog Godard svemirskog centra u Merilendu i njegove kolege, merenjem talasnih dužina sunčeve svetlosti koja se odbija od Mesečeve površine potvrdili hemijski sastav koji nedvosmisleno upućuje da je u pitanju voda.

Podatke je prikupila „Stratosferska opservatorija za infracrvenu astronomiju“ (Sofija), modifikovani „boing 747“ koji je imao reflektujući teleskop prečnika 2,7 metra.

Voda je otkrivena na geografskim širinama prema Mesečevom južnom polu, kako naučnici tvrde u ozbiljnim količinama, što će možda omogućiti i njenu eksploataciju za potrebe na Zemlji, o čemu će se više znati kada Nasa uspostavi koloniju na Mesecu.

broj komentara 14 pošalji komentar
(utorak, 27. okt 2020, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

Malo mašte

Mesec je na zemlju doneo vodu, zato je i sad voli i privlači kad je vidi :)
Ta neka planeta koja je udarila u mladu Zemljinu kuglu je donela vodu na Zemlju, ohladila je, a prilikom hlađenja nastala je atmosfera koju danas imamo. Mesec je sastavljen od te planete i ostataka koji su se raspršili od Zemlje prilikom sudara dve planete.

(utorak, 27. okt 2020, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Zar opet

Amerikanci otkrili davno otkriveno.

(utorak, 27. okt 2020, 01:17) - Milan [neregistrovani]

Kakva vajda od te vode?

Zar u vakuumu nije veliko zracenje? Znaci i taj led je ozracen.

(ponedeljak, 26. okt 2020, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

Мала допуна

Они који се баве астрономијом знају да је вода на површини Месеца откривена још давен 1970. Воду је открио совјетски лунарна сонда "Луна", а 1990. НАСА је са својом сондом Clementine потврдила совјетске налазе да се на половима Месеца налази лед. Тако да не видим шта је овде револуционарно пронађено, осим можда да је опрема коју су користили са Боинга 747 и мале висине успела да пронађе оно што је откривено пре 50 година.

(ponedeljak, 26. okt 2020, 22:50) - Mujo kuje konja po Mesecu! [neregistrovani]

Voda je već ...

zagađena!

(ponedeljak, 26. okt 2020, 21:58) - Frojd [neregistrovani]

Naučnici

Naučnici ima da na kraju sa tim čačkanjem po Svemiru da dovedu do katastrofe i uništavanja planete zemlje . I ko zna šta još.
Neverovatno koliko je lud ovaj svet .

(ponedeljak, 26. okt 2020, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

Ima tamo svasta

Treba edati film moon Nazis, tamo su kazem vam

(ponedeljak, 26. okt 2020, 21:09) - anonymous [neregistrovani]

H2O

Ma nema samo vode na Mesecu.Tamo ima i Kiseonika.Voda ne moze da postoji bez kiseonika?jel tako?
Pa sta i ako ima vode na Mesecu???
Na zemlji imamo 2/3 pokrivene vodom,a samo 1/3 cine kontinenti,tj zemlja.Pa je opet zagadismo?
A sad bi da zagadjujemo i ceo svemir??? hahahahahaha
A sto ne istrazujete okean?Zasto ne stvorite nacine za zivot na vodi kao i pod vodom???
Zato sto ste nesposobni....,ili bolje receno alavi na pare i necete da radite ako ne dobijete pare.

(ponedeljak, 26. okt 2020, 20:49) - Dragiša [neregistrovani]

"што ће можда омогућити и њену експлоатацију за потребе на Земљи"

Pazi......ima da pijemo vodu sa Meseca. Samo da ne bude litar 100000$

(ponedeljak, 26. okt 2020, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

Al smo napredni

Prije 51 godinu (navodno) hodali po njemu, a tek sad otkrili da ima i vode? Neki se pripremaju na Mars? Neko opasno zeza neuki puk tj. siroke narodne mase, dal je Holivud ili Nasa, ili i jedni i drugi, prosudite sami:) Nego sto uvijek mora biti Nasa ta koja nas obavjestava o ''vaznim'' pronalascima u svemiru, ako su kako kazu u tekstu Indijci prvi otkrili vodu mogli su i oni tu vijest saopstiti, ili?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">