Čitaj mi!

Nasina letelica pokupila toliki uzorak asteroida da curi iz nje

„Oziris Reks“, Nasina letelica koja je pre neki dan sletela na asteroid Benu, pokupila je veći uzorak nego što je planirano tako da ispada iz nje.

Ne da ima, nego se preliva – ovako bi se mogla opisati situacija sa Nasinom letelicom koja je sredinom sedmice uspešno sletela na 320 miliona kilometara udaljeni asteroid Benu i uzela uzorak tla.

Iako je cilj bio da se pokupi uzorak od 60 grama, mehanička ruka letelice zahvatila je nekoliko stotina grama. Dante Laureta, vođa misije, kaže da je ruka probila toliko duboko u asteroid, da se kamenje zaglavilo oko ivice poklopca.

Tim stručnjaka se sada trudi da što pre stavi pregradu za uzorak u kapsulu koja će se vratiti na Zemlju, iako isprva to nije planirano da bude obavljeno toliko brzo. Čestice iz uzorka i dalje nastavljaju da cure, pa naučnici žele da umanje gubitak.

„Vreme je sada od najveće važnosti“, rekao je Tomas Zurbuken iz Nase.

Prvobitni cilj „Oziris Reksa”, prve Nasine misije za uzimanje uzorka sa asteroida vredne više od 800 miliona dolara, bilo je sakupljanje uzorka od 60 grama.

Misija je lansirana 2016. godine, a do asteroida Benu je stigla 2018. godine, a pored njega će ostati sve do marta naredne godine. Prikupljeni uzorak neće se vratiti na Zemlju pre 2023. godine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 25. okt 2020, 14:49) - anonymous [neregistrovani]

Бактерије, микроби и вируси...

Понеће собом и разне бактерије и остале пошасти на Земљу. Као да нам је мало вируса?

(nedelja, 25. okt 2020, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

Robot

Ma to su prevaranti, niti su, niti ce ikad izaci iz zemlje, niti mogu da izadju iz zemlje, lazirali su od sletanja na mesec pa sve do sad.

(nedelja, 25. okt 2020, 11:19) - Srboljub [neregistrovani]

'Ajde?

Čemu zajedljivost? Napredna društva mogu sebi dozvoliti ulaganja u Nauku koliko god rezultati istraživanja nekome izgledali bizarni ili bezvredni. Saznanja Čovekova idu dalje, ne ograničavaju ih mediokriteti i loš humor.

(nedelja, 25. okt 2020, 10:43) - Vojkan [neregistrovani]

Nesposobnjakovici

Dok prevali put do Zemlje ima sve da iscuri kao i pare ulozene u ovaj projekat!

(nedelja, 25. okt 2020, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

Nemoguce

Pa to je ogroman gubitak za covjecanstvo. Ostajemo bez elementarnih odgovora kako dalje.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">