Čitaj mi!

Vanzemaljci nas možda baš sada posmatraju sa više od 1.000 planetarnih sistema

Dok čovečanstvo pokušava da pronađe vanzemaljski život, treba da imamo u vidu da je veoma moguće i da vanzemaljci istovremeno tragaju za nama. Nova studija pokazala je da je oko hiljadu „obližnjih“ zvezda i planeta u njihovim sistemima dobro pozicionirano da otkrije život na Zemlji.

„Ukoliko postoje posmatrači koji nas traže (sa planeta oko ovih zvezda), bili bi u stanju da vide znake života na našoj Plavoj planeti. Neke od tih najsvetlijih zvezda možemo da vidimo noću bez dvogleda ili teleskopa“, kaže vođa istraživanja Lisa Kalteneger, profesorka astronomije na Univerzitetu Kornel.

Astronomi su do sada otkrili više od 4.000 egzoplaneta pomoću „tranzitnog metoda“, kojim se registruje mali pad u sjajnosti neke zvezde svaki put kada je planete zaklone dok kruže oko nje.

Ova strategija otkrivanja je veoma uspešna, što je dokazao svemirski teleskop „Kepler“ i primenjuje je i njegov naslednik TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Uskoro, istraživači će moći i da skeniraju atmosfere bližih planeta za znakove života. Ta potraga biće jedan od zadataka Nasinog 9,8 milijardi dolara vrednog svemirskog teleskopa „Džejms Veb“, koji treba da bude lansiran naredne godine.

Posmatrani, a ne posmatrači

Međutim, u novoj studiji Kaltenegerova i njen kolega Džošua Peper sa Univerziteta Lihaj razmotrili su drugačije stanovište – da smo mi zapravo predmet posmatranja, a ne posmatrači.

Analiziranjem do sada prikupljenih podataka identifikovali su sve zvezde na udaljenosti od 100 parseka (326 svetlosnih godina), koje su u ravni sa ekliptičnom putanjom Zemlje oko Sunca, jer je takva pozicija potrebna da bi Zemlju mogli da identifikuju pomoću „tranzitne metode“.

Došli su do broja od 1.004 zvezde slične našem Suncu koje se nalaze u centralnoj fazi svoje evolucije, odnosno vrše fuziju vodonika u helijum u svojim jezgrima.

Od toga, 508 od tih 1.004 zvezde garantuju najmanje desetočasovno posmatranje Zemljinog tranzita preko lica Sunca, navode Kaltenegerova i Peper u novoj studiji objavljenoj u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

broj komentara 18 pošalji komentar
(subota, 24. okt 2020, 19:13) - Citat [neregistrovani]

Baba Vanga:

"Vanzemaljci su tu,ali mi ne možemo da ih vidimo"

(subota, 24. okt 2020, 17:42) - Dexi [neregistrovani]

sta se desava

Ako nas posmatraju znaci da su naprednija civilizacija od nas i da im nismo preterano zanimljivi.

(subota, 24. okt 2020, 16:04) - Jao,rusofili! [neregistrovani]

Ruski general je potvrdio...

da su u Bajkalskom jezeru izmerili brzinu od 476km "nlo" podmornice,što Zemljani ne mogu ni na drumu!

(subota, 24. okt 2020, 16:00) - Dvostruki očevidac NLO! [neregistrovani]

Mi smo za njih primitivni zamorčići!

Povremeno pogledaju dokle smo stigli:"Nepopravljivi!"

(subota, 24. okt 2020, 15:22) - Vivaanonymous [neregistrovani]

Vanzemaljci

Mislim da je ljudska vrsta pala na zemlju u toku neke vrste sudara iznad zemlje ..otuda mozda i rase. Ne verujem u evoluciju i majmune mada nekada imamo ocigledne primere ali verovatno je doslo do neke vrste ukrstanja i dobijanja nove vrste zemljana
Ako postoji ukrstanje sa majmunima onda su prsti i sake merilo naslednih osobina i sistem ponasanja i imitacije drugih....po sistemu monkey see monkey do

(petak, 23. okt 2020, 18:36) - Bojan [neregistrovani]

Vanzemaljci

Nisu ni odlazili sa Zemlje. A i ljudska vrsta je vanzemaljskog porekla.

(petak, 23. okt 2020, 17:21) - Mario [neregistrovani]

Realno

Mi smo za njih jedan veliki rijaliti šou, vrv imaju emisiju o tome, lepo su to opisali u saut parku xD

(petak, 23. okt 2020, 17:02) - Sara [neregistrovani]

Ванземаљци нас можда баш сада посматрају са више од 1.000 планетарних система

Ako nas posmatraju da im porucim, bezite i ne okrecite se !!!!!!!

(petak, 23. okt 2020, 16:29) - Dragiša [neregistrovani]

Pitao bih...

Dali mi komuniciramo sa primatima ili drugim zivotinjama na Zemlji? NE! Eee verovatno da nece ni oni s nama pogotovo ako nas posete. Za tu posetu su verovatno tehnoloski daleko, daleko, ispred nas pa mozemo samo da pretpostavimo kako bi nas posmatrali kao i mi zivotinje oko nas.

(petak, 23. okt 2020, 15:16) - Nikos [neregistrovani]

UFO

Izgleda da smo im interesantni baš zato što smo opasni. Najveći broj "bliskih susreta" se upravo odigrao oko vojnih baza i nuklearnih postrojenja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">