Čitaj mi!

Prva tri-de štampana kuća u Istočnoj Evropi izgrađena u Čačku

Prva tri-de štampana kuća „Proto dom“ predstavljena je u Naučno-tehnološkom parku u Čačku. Prva je takva kuća napravljena savremenom tehnologijom u istočnoj Evropi. Kuća spremna za useljenje napravljena je za 24 časa.

Sa idejom da prave štampane kuće pomoću tri-de tehnologije i to prvi u istočnoj Evropi, Nikola Rakić i Miloš Jovanović osnovali su start ap inovativnu kompaniju u julu prošle godine u čačanskom Naučno tehnološkom parku.

„Proto dom“, mini kuća od 24 kvadrata prvi je objekat. Odmah je useljiva, otporna na jak vetar, zemljotres i druge vremenske nepogode. Jeftinija je za više od dvadeset procenata od tradicionalne gradnje.

„Ideja se javila iz jedne proste želje da poboljšamo građevinsku industriju u smislu njene brzine, njene efikasnosti, a na kraju i cena. Sama karakteristika kuća je, evo, mogu da objasnim ovako, materijal koji koristimo je na bazi cementa i pet puta je jači nego beton koji se koristi u tradicionalnoj gradnji. S druge strane, kada pričamo o brzini, kuća je završena za 21 sat i 15 minuta. To znači da štedimo novac investitoru, štedimo novac i kupcu te kuće, a treća stvar je i taj ekološki aspekt - nema nepotrebnog otpada na gradilištu“, objašnjava Nikola Rakić, generalni direktor firme „Natura eko“.

Kuću i doslovno štampa mašina koju pokreću inovativna programerska rešenja.

„Mašina je u stvari gradilište. Jedna mašina menja svu mehanizaciju, svo ljudstvo i sve što pravi. Dodatno smo uveli inovaciju u materijalu koji je praktično tri u jedan. Jedan materijal predstavlja zid, predstavlja izolaciju koja se nalazi unutra, imate električne instalacije i vodovodne instalacije. Kada se ova mašina ili gradilište povuče, nemate nikakve dodatne troškove i nikakve dodatne radove“, naglašava Miloš Jovanović tehnički direktor firme „Natura eko“.

Dobra vizija, predan rad i osmišljavanje inovacije svetskog potencijala, pravi su primer za sve one koji bi da započnu posao, kažu u čačanskom Naučno tehnoločkom parku.

„Što se tiče samih rezultata, ono što je postigla Natura eko je svojevrstan primer kako treba da se razvija jedna start ap kompanija u sastavu Naučno tehnološkog parka u Čačku. Ono što je nama posebno drago je da mi možemo uvek da navedemo njih kao jedan motiv za mlade koji su u ranoj fazi razvoja svog start apa“, navodi Mirko Pešić, direktor Naučno tehnološkog parka u Čačku

Štampane tipske tri-de kuće gradiće se za socijalno zbrinjavanje, a veći objekti i po ideji klijenata. Izrađene u Srbiji prodavaće se i u inostranstvu.

Nikola i Miloš planiraju i štampanje tri-de stambenih zgrada, a u realiziciji te ideje pomaže ima i Fond za inovacione delatnosti Republike Srbije kroz program za rani razvoj.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 09. dec 2021, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Da sam znao

Imam štampač već godinama, samo mnogo papira i lepka treba za celu kuću :)

(četvrtak, 02. dec 2021, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

Источна Европа

Не слажем се са констатацијом из наслова да смо ми "источна Европа"!