Čitaj mi!

Čačanski Naučno-tehnološki park u Dubaiju - predstavljene inovacije iz Zapadne Srbije

Na Svetskoj izložbi, koja se održava u Dubaiju do marta sledeće godine, učestvovao je i Naučno-tehnološki park iz Čačka. Predstavljene su inovacije kompanija članica zajednice, dostignuća i projekti privrede regiona Zapadne Srbije.

Filip Ilić je na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstavljao Naučno-tehnološki park iz Čačka. Čast je kaže, i odgovornost bila predstaviti dostignuća članica parka, kojih ima tridesetak.

Neke su inovatne kompanije koje posluju više godina, a tu su i start ap - početnici u poslu, koji takođe razvijaju inovacije.

Dostignuća čačanskog parka nauke koji je jedini proizvodni u Srbiji, predstavljena su u prvoj tematskoj nedelji u Dubaiju. Tema itekako aktuelna, klima i biodiverzitet.

„Jedna od glavnih uloga NTP-a, Naučno tehnološkog parka na samoj prezentaciji, jeste da predstavi rešenja koja se razvijaju u Čačku, a isto tako da se dobije uvid, odnosno da se upoznamo sa inovacijama koje se razvijaju širom sveta na tu temu a i da se razmene neka iskustva i da se prosto steknu neki novi partneri na projektima", izjavio je projektni menadžer NTP-a u Čačku, Filip Ilić.

Boravak u Dubaiju Filip je iskoristio da upozna jedinstven arhitetonski kompleks napravljen za ovu svetske izložbe u sred pustinje, ali i da uspostavi poslovnu saradnju sa inostranim organizacijama i inovacionim kompanijama.

„Imao sam prilike da posetim takozvani Dubai Sustainably City, odnosno samoodrživi grad koji je napravljen kao zasebna jedinica u okviru Dubaija, a koji ima za cilj dakle da bude samoodrživ, da koristi obnovljive izvore energije, da prečišćava vodu, da se koriste električna vozila u okviru grada, i da ljudi koji su svesni značaja zaštite životne sredine zapravo žive tamo, i u skladu sa prirodom utiču na njenu zaštitu i kvalitetnije žive", objasnio je Filip.

Naučno-tehnološki park iz Čačka ponovo će učestvovati na Svetskoj izložbi u Dubaiju sa delegacijom Srbije u okviru četvrte tematske nedelje u decembru.

Nazvana je Znanje i učenje i tada će se predstaviti univerziteti, naučne institucije , inocvacioni centri i naučno tehnološki parkovi.