Čitaj mi!

Nasa za spuštanje astronauta na Mesec odabrala „Spejs iks“

Nasa se sprema da u okviru programa „Artemis“ pošalje astronaute u istraživanje Meseca, a američka agencija je odabrala letelicu komercijalne kompanije „Spejs iks“ za važan deo njihovog transporta do površine Zemljinog prirodnog satelita.

Moćni lansirni sistem Američke agencije za istraživanje svemira poslaće na put četiri astronauta unutar letelice „Orion“ na njihovo višednevno putovanje ka Mesečevoj orbiti, piše Njujork tajms.

Tamo će se dva člana posade prebaciti u posebnu letelicu za spuštanje koju dizajnira „Spejs iks“, navodi se u saopštenju Nase.

"Human landing system" (HLS) komercijalne kompanije odabran je za poslednju fazu putovanja i spustiće astronaute na Mesečevu površinu.

Posle oko sedam dana istraživanja površine Zemljinog prirodnog satelita, dvojac će se ukrcati u letelicu, vratiti u Mesečevu orbitu gde će se pridružiti kolegama u „Orionu" i uputiti se nazad ka Zemlji.

Ukupna vrednost ugovora iznosi 2,89 milijardi dolara.

Prema rečima Keti Luders, članice Nasinog Direktorata za ljudska istraživanja i operativne misije, u pitanju je kritični korak koji čovečanstvo dovodi na put ka održivom istraživanju Meseca i usmerava fokus na misije u okviru Sunčevog sistema, uključujući odlazak na Mars.

„Spejs iks“ blisko je sarađivao sa Nasinim stručnjacima tokom početnog perioda testiranja performansi HLS-a kako bi dizajn letelice za prizemljenje na površinu Meseca ispunjavao Nasine standarde i zahteve za svemirske letove u kojima učestvuju ljudi.

Dogovorene osobine letelice ključne su u izgradnji sigurnih sistema, a kreću se u oblastima inženjerstva, bezbednosti, zdravlja i medicinsko-tehničkih oblasti.

„Ovo je uzbudljivo vreme za Nasu, a posebno za tim 'Artemis'. Tokom programa 'Apolo' dokazali smo da je moguće učiniti naizgled nemoguće: spustiti ljude na Mesec. Zauzimajući pristup koji podrazumeva saradnju u okviru industrije, a uz korišćenje Nasine dokazane tehničke stručnosti i sposobnosti, vratićemo američke astronaute na površinu Meseca, ovog puta da bi istraživali nova područja na duži vremenski period“, poručila je Lisa Votson Morgan, menadžer programa HLS.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">