Čitaj mi!

Na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju niko ne gubi, a svi dobijaju

U Srbiji se godišnje prijavi od 120 do 150 inovacija. Kada je 2017. godine elekroinženjer Milan Ugljanin prijavio svoj tim za Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, nije ni slutio da će danas biti trostruki svetski šampion sa svojim elektrificiranim rendžerima za navodnjavanje njiva.

Investicija se meri desetinama hiljada evra, iskustva su pokazala da se uloženo vrati za tri godine, nekad  brže. Sistem rendžera za navodnjavanje njiva omogućava dve setve i ekološku proizvodnju bez emisije ugljen-dioksida, pa je patent, osim u Srbiji, našao primenu i u Belorusiji i Kazahstanu.  

„Mi smo prošle godine napravili ogromnu mašinu, jedan rendžer jednostrani od 1.000 metara. To je komplikovanije i za upravljanje i za vođenje nego ovde što smo ovde napravili dvostrani od 1.600 metara. Bukvalno smo sa tim mašinama pomerili svetsku praksu u pogledu upravljanja tim mašinama, ali takođe, supstitucijom energenta, umesto nafte na električnu energiju“, naglašava elektroinženjer Milan Ugljanin.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju Srbije, oraganizuju Ministarstvo nauke, Privredna komora Srbije, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i beogradski Tehnološko-metalurški fakultet. Realizuje se u tri kategorije: za srednjoškolske i studentske ideje rok je 15. mart, dok se u kategoriji realizovanih inovacija možete prijaviti do 5. maja.

„Do sada smo imali preko 9.000 učesnika za prethodnih 16 godina, pri čemu smo od tih 9.000 učesnika dobili 1.161 inovaciju koja je potvrđena potpuno sa svojim bisnis planom i poslovnim modelom. Sve to što se radi na takmičenju je potpuno besplatno, i ovo je jedino takmičenje na kome se ne gubi. Zaista učešćem svi dobijaju“ napominje prof. dr Dragan Povrenović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Tradicionalno, 17. finalni izbor inovacije za 2021. možete pratiti na Drugom programu RTS-a krajem decemba. Nagradni fond je 6.000.000. dinara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 26. feb 2021, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

Nije nauka za takmicenje...???

Kad niko ne dobija...
Tad gube svi...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">