Čitaj mi!

Direktor Tvitera: Zabrana Trampovog naloga ispravna, ali opasan presedan

Izvršni direktor „Tvitera“ Džek Dorsi oglasio se prvi put nakon zabrane naloga američkog predsednika Donalda Trampa na toj mreži, rekavši da je to bila ispravna odluka, koja bi ipak mogla da ima dugoročne negativne posledice.

„Nisam ponosan na zabranu naloga Donaldu Trampu niti kako smo do toga došli. Nakon jasnog upozorenja da ćemo to uraditi ukoliko nastavi, odlučili smo se na takav potez na osnovu informacija koje smo imali“, napisao je Dorsi u prvom od serije tvitova koje poslao.

Smatra da je to bila ispravna odluka za Tviter, jer je Tramp, koji je kasno sinoć opozvan u Predstavničkom domu Američkog kongresa, svojim porukama stvorio situaciju koja je dovela ljudske živote u opasnost.

„Bili smo suočeni sa neuobičajenim i neodrživim okolnostima, koje su nas primorale da preduzmemo korake zarad javne bezbednosti. Šteta koja je načinjena u pravom životu zbog onoga što je rečeno onlajn je veoma stvarna“, istakao je direktor Tvitera.

Ipak, Dorsi je dodao da je blokiranje Trampovog naloga bilo daleko od najbolje odluke, opisujući je kao neuspeh samog Tvitera da promoviše zdravu raspravu.

Prema njegovim rečima, takvi potezi razbijaju javnu raspravu, dele ljude i ograničavaju mogućnost za objašnjavanje i učenje. Osim toga, naglasio je da takva odluka može imati ozbiljne posledice.

Dorsi je takođe istakao da se ovime stvara opasan presedan, koji pokazuje koliku moć ima pojedinac ili korporacija nad javnom diskusijom na globalnom planu.

Mnogi svetski lideri, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, kritikovali su potez Tvitera da ukine nalog američkom predsedniku.

broj komentara 28 pošalji komentar
(petak, 15. jan 2021, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

Yes

Konačno neki otpor

(petak, 15. jan 2021, 17:49) - anonymous [neregistrovani]

Slazem se og bildenbergu i davosu

I ako svako pogleda govor koji je Tramp tamo odrzao bice mu jasno zasto se Trampu sve ovo desava.

(petak, 15. jan 2021, 09:53) - Markovljev [neregistrovani]

@ sloboda govora

Nisam korisnik ni Twitera ni drugih "socijalnih" mreža pa me mnogo neboli blokada Trampa. Malo je smešno kako su svi sada junačine na Trampa a dosada im nije smetalo, pardon sve do izbora, jer sve mreže su jasno na strani Demokrata u SAD a i to je dokaz demokratije kako u SAD tako na Internetu i svuda.
Ja bih se pridružio molbi da RTS ponovo otvori mogućnost komentarisanja članaka a ne samo ponekad i ponekih. Izvršute registraciju pratilaca koji bi se do diskusije prijavljivali svojim nalogom i šifrom i tako biste sporečili zloubotrebu i vulgarizam a pokazali biste otvorenost prema pratiocima vašeg inače veoma dobrog sajta.

(petak, 15. jan 2021, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

Tramp i republikanci su sami krivi

Što nemaju veoma dobre vebmastere koji bi promovisali stranice svojih sajta čime bi manje ljudi posećivalo ostale sajtove. Uostalom sajtovi i političke stranke koje zabranjuju slobodu govora trebaju biti ustavom zabranjeni.

(petak, 15. jan 2021, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

@Sloboda govora ne internetu

Pošto se radi o društvenim javnim preduzećima to baš i nije tako jer su u pitanju preduzeća koja su u vlasništvu veoma mnogo suvlasnika (akcionara).

(petak, 15. jan 2021, 00:04) - anonymous [neregistrovani]

Sloboda govora ne internetu

Svaki vlasnik medija ima pravo u skladu sa oskudnom regulativom u odredjenoj drzavi da odredi sta ce da objavi ili cenzurise. Tako javni servis ne dozvoljava komentare na vecinu clanaka, pa kome se ne svidja, moze da ide na N1 ili Pink, pa tamo da se informise. Sloboda govora ne postoji nigde na svetu, pa tako je nema ni na netu.

(četvrtak, 14. jan 2021, 22:37) - Маторац [neregistrovani]

Истина

Да допуним.
Тамо је основни демократски принцип један човек - један глас претворен у један долар - један глас

(četvrtak, 14. jan 2021, 21:50) - ,," [neregistrovani]

о билдебергу и давосу

Чланови билдеберг удружења и они који се окупе у давосу управљају свима и свуда. (велико почетно слово је израз поштовања).

Све остало је позориште.

(četvrtak, 14. jan 2021, 21:36) - anonymous Pero iz Swedske [neregistrovani]

ODGV. kOMENTAR

Daklem Druze!! koliko Te razumem skoro treba zahvaliti i odlikovati Prets. Trampa sto nije otvorio neki RAT ?? Pa ijeste Sta su
""Sankcije""?? Sankcije su Ekonomski Rat
i to,,protiv siromasne drzave Kini,,Sev.
Koreji,,Venezueli..Sankcije su ""Genoxid""
ida ne govorimo za njegovu otvratnu
Parolu ""Amerika First""....Pero

(četvrtak, 14. jan 2021, 19:11) - anonymous [neregistrovani]

??

"Штета која је начињена у правом животу због онога што је речено онлајн је веома стварна" - hajde da to primenimo na takozvane demokrate i "obojene" revolucije sirom sveta: ko je pricinio vecu stetu?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">