Čitaj mi!

NASA i Nokija grade internet na Mesecu

Američka svemirska agencija Nasa sklopila je ugovor sa kompanijom „Nokija Amerika“ za izgradnju prve 4G mreže za mobilnu telefoniju na Mesecu.

Prošle nedelje američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) objavila je da je odabrala 14 agencija za razvoj tehnologije koja će do kraja decenije omogućiti održive misije na Mesecu.

Brojne kompanije su dobile preko 370 miliona dolara, od čega je 14,1 milion dolara pripao „Nokijinoj“ filijali iz Amerike.

Mreža bi trebalo da omogući prenos podataka, komandne i kontrolne funkcije, daljinsku navigaciju lunarnih robota i strimovanje video-zapisa visoke rezolucije.

Astronauti će moći da komuniciraju glasom i videom, kao i da razmenjuju biometrijske podatke bežičnom komunikacijom, navode iz „Nokije“.

Postavljanje ove vrste mreže na Mesecu, naravno da je mnogo je izazovnije nego na Zemlji, ali se u kompaniji „Nokija“ naglašava da je njihova oprema posebno dizajnirana da izdrži lansiranje i rad u okruženju bez atmosfere i bestežinskom stanju.

Takođe, u kompaniji očekuju da će blagovremeno dadograditi sistem sa 4G na 5G mrežu.

„Pouzdane, otporne i komunikacione mreže velikog kapaciteta biće ključne za podršku održivom ljudskom prisustvu na Mesečevoj površini“, naglašava Markus Veldon, glavni inženjer u „Nokiji“.

Ovaj potez deo je Nasinog plana vrednog 28 milijardi dolara kome je cilj da se prva astronautkinja i naredni astronaut iskrcaju na Mesec, prvi put od 1972. godine od kada su ljudi poslednji put kročili na njegovu površinu.

Probni letovi će biti obavljeni 2021. i 2023. godine, pre konačne misije sa posadom zakazane za 2024. godinu.

Pošto se na Mesecu izgradi baza za boravak ljudi, Nasa planira da ona bude odskočna daska za dalje istraživanje Marsa.

„Vraćamo se na Mesec radi naučnih otkrića, ekonomskih koristi i inspiracije za novu generaciju istraživača i novi zamah nastojanju da čovek zakorači na Crvenu planetu“, naglašava Džim Brajdenštajn, jedan od direktora u Nasi.

Ovo nije prvi put da Nasa pokušava da napravi infrastrukturu za mobilnu mrežu na Mesecu. Još pre dve godina „Nokija“ i „Vodafon“ su u saradnji sa Nasom pokušali da raketom „Spejs iksa“, „Falkon 9“ lansiraju ultralake pokretne antene, ali taj projekat nikada nije izveden do kraja.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 21. okt 2020, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Amer

Ako ljudske oci mogu da vide u stotom djelu sekunde i najmanju zvijezdu u bestezinskomj udaljenosti od oko stotine milijona godina onda netrebe prikupljati milijarde dollara dabi vi dosli do mjeseca jer pohlepa ljudskog mozga nemoze da laze prirodu jer je to veca laz nego danasnja korona.

(sreda, 21. okt 2020, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

Srecan im put

Nisu dosta unistili nasu Zemlju sad jos idi i na mesec ...samo neka krenu srecan im put ali neka ne zaborave njih 1 % bogatasa ( mozda ih ima vise?!) da ih uzmu..i neka ostave nas smtnike u miru ali svakako i sve politicare ove planete...pa na mesec svi... srecan im put

(utorak, 20. okt 2020, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

Internet na mesecu

jojjjjj vaših laži nikad kraja ...

(utorak, 20. okt 2020, 17:18) - Покојна баба: [neregistrovani]

А што иду гор код Бога,

да га љуте!-А покојни деда је кратко додао:Лажу,попели се на Бели камен!-(Брдо изнад села.)

(utorak, 20. okt 2020, 16:35) - Negotinac [neregistrovani]

Mene zanima kako ce da pricvrste antene

Jos nisu ni stigli do meseca a vec postavlaju internet, na sta sve bacaju pare to je strasno

(utorak, 20. okt 2020, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Lunar Embassy

Samo da ne postave antenu na onaj moj plac tamo, evo nikako da ga ogradim.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">