Čitaj mi!

Novi toalet vredan 23 miliona dolara uskoro stiže na Međunarodnu svemirsku stanicu

Američka svemirska agencija Nasa 1. oktobra će iz Virdžinije lansirati letelicu „Signus“ na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi posadi dostavili novi toalet i druge potrepštine.

Letelica „Signus“ će u svemir poneti teret od 3.458 kilograma i to že biti njena trinaesta misija na Međunarodnu svemirsku stanicu i njen četrnaesti let. „Signus“ će biti lansiran pomoću rakete „Antares“, a prognoze pokazuju da su vremenski uslovi u Nasinom centru u Virdžiniji 70 odsto povoljni za poletanje.

Deo tereta koji će biti dostavljen astronautima uključuje različite namirnice, hranu, materijal za naučne eksperimente i drugo, ali je najvažniji deo tovara novi toalet nazvan „Univerzal vejst menadžment sistem“ (UWMS), koji je za 65 odsto manji i 40 odsto lakši u odnosu na toalet koji se trenutno koristi na „svemirskoj laboratoriji“ i košta 23 miliona dolara.

Novi toalet je dizajniran uzimajući u obzir savete astronautkinja u cilju lakoće korišćenja i udobnosti. UWMS omogućava efikasnije recikliranje vode, koje se koristi za pretvaranje urina u pitku vodu.

Inače, iz Nase su saopštili da misterija oko curenja vazduha na Međunarodnoj svemirskoj stanici sa kojom se bore već nekoliko nedelja, još uvek nije rešena.

Astronauti su tokom prošlog vikenda napustili stanicu i prešli u ruski modul kako bi otkrili u kom delu curi kiseonik u većoj meri nego što je uobičajeno. Zatvorili su sve otvore između različitih delova stanice kako bi mogli da prate u kom delu najviše curi, ali čini se da željeni rezultat nije postignut.

Astronautima je dozvoljeno da se vrate jer opasnosti po posadu nema, a pritisak je odgovarajući. Povremeno curenje vazduha sa Međunarodne svemirske stanice je normalno, a nešto veća količina od normalne, po tvrdnjama stručnjaka iz Nase, nije razlog za paniku.

Međunarodna svemirska stanica polako stari, ali se očekuje da će trajati barem do 2030. godine, možda i duže, tako da su ovakvi problemi deo svakodnevnog života u „svemirskoj laboratoriji“.