Čitaj mi!

Lebdeći automobili samo u gradovima sa magnetnim saobraćajnicama

Posle automobila-dronova na red su stigli i lebdeći automobili na elektromagnetnim podlogama. „Folksvagen“ to radi u Kini i već uspešno tesitra novi model dok se „Reno“ u Evropi jedini bavi takvima automobilima i projektima. Sve je počelo od levitirajućeg voza koji lebdi na šinama, a završilo u kapsulama koje primaju dvoje, njima se lako upravlja, a „Reno“ ih magnetima spaja u čitave kompozicije.

„Folksvagen“  je u Kini jedan ceo istraživački centar posvetio lebdećim vozilima koja bi trebalo da budu vozila budućnosti u gradovima.

Na specialno priprljemljenom poligonu vozilo je i u praksi pokazalo lako upravljanje, okretnost, jednostavnost, a uračunat je i faktor sigurnosti ako se vozilo nađe u sudaru.

Njime se može vrteti u svim pravcima pa i za 360 stepeni, a bitno je da u podlozi postoje magneti.

„Nije još sve usaglašeno i daleko smo od serijske proizvodnje, ali kada ona krene jeftinijeg prevoza neće biti. Za sada eksperimentišemo i upoznajemo ljude sa novim mogućnostima. Svi su oduševljeni“, kaže Li Šao Min, konstruktor. 

„Reno“ ima slične ideje, ali nema gde da ih predstavi pošto sajmova nema. Kapsule koje levitiraju imaju iste manevarske karakteristike kao i ove „Folksvagenove“, jedino ostaje pitanje ko će napraviti prvu infrastrukturu.

„Mi vidimo da bi ova solucija dala rešenje, ali u sve auto-puteve trebalo bi ugraditi magnetne šine. To iziskuje nove troškove pa još vagamo između upotrebljivosti, ekologije i isplativosti“, objašnjava konstruktor.

Levitirajući automobili bili bi dopuna elektromobilima, ali razvoj softvera za njih je mnogo skup, a i razvoj infrastrukture. U Kini planiraju da to rade samo u gradovima budućnosti koji se zidaju od početka.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 30. sep 2020, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

"То изискује нове трошкове па још вагамо између употребљивости....."

Slabo ce te vi tu nesto izvagati. Postaviti toliko magneta po putevima, pa cak i samo glavnim je enormno skup poduhvat!

(sreda, 30. sep 2020, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljivo...

Džojstik u prvom planu. Nova dimenzija saobraćaja. Ali treba imati magnetnu saobraćajnu infrastrukturu. Biće zanimljivo,,,