Linktin pred sudom zbog nedozvoljenog prikupljanja korisničkih podataka

„Linktin“ i još neke aplikacije uhvaćene su kako, dok rade u pozadini, na „Eplovim“ mobilnim uređajima pristupaju i čitaju informacije koje korisnici kopiraju u takozvani „klipbord“, privremenu memoriju koja služi korisnicima da prebacuju podatke sa jednog na drugo mesto u uređaju.

Sve je otkriveno zahvaljujući novoj verziji operativnog sistema iOS 14, koja ima unapređene mere zaštite podataka. Iako iz „Linktina“ (LinkedIn) tvrde da je u pitanju softverski bag, prva tužba protiv kompanije već je stigla pred kalifornijski sud.

Jahu fajnens navodi da je korisnik Adam Bauer podneo tužbu pred federalnim sudom u San Francisku zato što Linktin neovlašćeno prikuplja lične informacije korisnika „ajfona“ i „ajpedova“.

Bauer takođe tvrdi da Linktin tim putem dobija pristup i ličnim podacima na drugim umreženim uređajima „Epla“ kroz "universal clipboard" opciju, kojom svi umreženi uređaji dele "klipbord" funkciju.

„Klipbord“ funkcija služi kao neka vrsta virtuelne ostave, u kojoj se privremeno čuvaju podaci koje je korisnik kopirao.

Linktin je poslovna je društvena mreža koja je namenjena povezivanju poslodavaca i ljudi koji traže posao. U njoj članovi unose svoje profesionalne biografije i podatke kako bi predstavili svoje poslovne sposobnosti poslodavcima. 

broj komentara 0 pošalji komentar