Dronovi, sinhronizovani nišanski sistemi, stelt – Japan razvija domaćeg lovca šeste generacije

Japan započinje razvoj jednog od najnaprednijih stelt lovaca, koji će najverovatnije imati dva motora i namenjen je da preuzme ulogu odbrane neba iznad Japana sredinom naredne decenije.

Ministarstvo odbrane predstavilo je parlamentarcima planove za novi lovac šeste generacije čija bi proizvodnja počela 2031. godine i zamenio flotu od stotinu F-2 lovaca četvrte generacije napravljenih po uzoru na američke F-16 avione.

Iz budžeta za 2020. godinu izdvojeno je 261 milion dolara za razvoj nove letelice, poznate kao F-X. U okviru projekta je i razvoj dronova koji bi radili u saradnji sa stelt lovcima.

Lovci bi takođe trebalo da imaju tehnologiju sinhronizovanih nišanskih sistema više letelica (integrated fire control), unutrašnje spremnike za oružje i vektorske-potisne mlaznice, koje omogućavaju da avion oštrije manevriše.

F-2, koji je prvi put poleteo 1995. godine čini kičmu vazduhoplovne odbrane Japana, za koju se smatra da joj je prekopotrebno unapređenje, posebno u svetlu novih geopolitičkih odnosa i sve većih vojnih ulaganja regionalnog rivala – Kine.

Najava razvoja novog domaćeg lovca dolazi u trenutku kada je američki Stejt department odobrio prodaju više od 100 F-35 lovaca Japanu. Zemlja izlazećeg sunca će od SAD kupiti 63 lovca F-35A, koji poleću uobičajeno sa piste, i 42 lovca F-35B, kojima je potrebno manje prostora za poletanje i mogu da se spuste vertikalno.