„Mojsije“ odvojio Veneciju od Jadrana, džinovski protivplavni bedem prvi put testiran

Osmišljen još 1984. godine, a trebalo je da bude u službi pre više od deset godina, džinovski projekat koji treba štiti Veneciju od poplava i rastućeg nivoa mora prvi put je testiran.

Italijanski premijer Đuzepe Konte aktivirao je 78 mobilnih barijera brane „Mojsije“ čime je obavljen prvi test projekta, koji je trebalo da bude uveliko završen.

Gradnja je brane MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) počela 2003. godine, kada je Venecija pretrpela najgoru poplavu još od 1966. godine.

Ipak, radovi su tekli sporo, više puta su prekidani, a projekat se jedno vreme zaglibio i zbog korupcijskog skandala.

„Ovde smo da testiramo, ne da slavimo. Vlada hoće da proveri kako teku radovi“, rekao je Konte tokom prvog aktiviranja brane.

Džinovske žute barijere odmah su se po aktivaciji izdigle, odvajajući Venecijanski zaliv od ostatka Jadranskog mora. Čitav sistem osmišljen je da zaštiti Veneciju od plime visine tri metra.

Italijanske vlasti su obećale da će završiti šest milijardi evra vredan projekat do kraja 2021. godine.

Konte je priznao da je korupcija usporila projekat, ali i apelovao da se on mora završiti.

„U redu je da postoje sumnje. Ali poručujem svima, uključujući i onima koji protestuju, hajde da se fokusiramo da završimo 'Mojsija'. Za poslednji deo projekta preuzimamo punu odgovornost i sa daljom finansijskom podrškom on će biti završen“, istakao je Konte.

broj komentara 0 pošalji komentar