Naučnici razvili veštačko oko koje ima bolje performanse od ljudskog

Naučnici sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Hong Kongu uspeli su da razviju veštačko oko koje oponaša ljudsko i koje je u pojedinim segmentima i savršenije.

Veštačko oko koje su konstruisali kineski naučnici ima strukturu sličnu ljudskom oku, osetljivo je na svetlost, ali ima i bržu reakciju. Takođe, ovaj elektronski uređaj ima mogućnost za još oštriji vid u odnosu na ljudski, prenosi Sajans njuz.

„U budućnosti ga možemo koristiti za izradu boljih pomagala i u humanoidnim robotima“, navodi inženjer i naučnik Šiuong Fan s Univerziteta u Hong Kongu.

Ljudsko oko duguje svoje široko vidno polje i vid visoke rezolucije mrežnjači koja se nalazi u zadnjem delu očne jabučice i prekrivena je ćelijama osetljivim na svetlo.

Fan i njegove kolege su iskoristili zakrivljenu membranu od aluminij-oksida opremljenu senzorima napravljenim od materijala osetljivog na svetlo – perovskita, kako bi oponašali tu strukturu u svojoj sintetičkoj očnoj jabučici. Kablovi spojeni sa veštačkom mrežnjačom šalju podatke sa senzora na obradu, baš kao što to čine nervna vlakna koja prenose signale iz ljudske očne jabučice do mozga.

Veštačka očna jabučica registruje promene osvetljenja brže nego ljudsko oko, otprilike za 30 do 40 milisekundi u odnosu na 40 do 150 milisekundi. Uređaj se prilagođava količini svetlosti kao i ljudsko oko, ali njegovo vidno polje iznosi 100 stepeni u odnosu na 150 stepeni koliko ima ljudsko oko. Ipak, i to je veliki napredak u odnosu na obične pljosnate senzore s vidnim poljem od 70 stepeni.

U teoriji, sintetičko oko je sposobno za mnogo veću rezoluciju u odnosu na ljudsko jer veštačka mrežnjača sadrži oko 460 miliona senzora za svetlo po kvadratnom centimetru, dok na našoj mrežnjači ima samo 10 miliona.

Naravno, pred naučnicima i inženjerima je još dosta posla kako bi uređaj bio usavršen.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 29. maj 2020, 00:58) - anonymous...ja [neregistrovani]

nikad

nikad ,nigdje i nista, vjestacko nece imati niti biti kao ono stop stvori Bog.
Prosto je,ko je savrseniji :mi koje je stvarao Bog ili ono sto stvorismo mi.

(petak, 29. maj 2020, 00:11) - anonymous [neregistrovani]

...

Biće da je i ovo tabloidna nauka.

(četvrtak, 28. maj 2020, 20:29) - anonymous [neregistrovani]

 Istina je da su napravili veštačko oko za koje "smatraju" da "ima potencijal" da bude bolje. Ali, trenutno je OČAJNO i ne može ni slučajno da se poredi sa ljudskim. Dakle, potpuna je laž da su napravili bolje oko. Osim toga, napravili su samo oko. Uopšte ga nisu povezali sa mozgom i upravo za taj deo kažu da je najveći ogroman problem, naravno. A to je i do sada bio najveći problem, jer pravljenje nekog foto senzora odavno nije nikakav problem. Drugim rečima, nisu napravili baš nikakav napredak ni u čemu. Veštačko oko može da bude i vrlo primitivno, da se veći ugao (kao i kod ljudskog) pokriva stalnim pomeranjem, ali bez efikasne veze sa mozgom, preko gomile živaca, nikakvo oko im ne služi ničemu.