Lukašenku predstavljen beloruski elektromobil – može li da parira „tesli“

Belorusija će uskoro imati značajnije mesto u auto-industriji. Naime, želja predsednka Aleksandra Lukašenka je da se prati tehnologija električnih automobila, ali i da se napravi domaći terenac koji nema prepreke. Prezentovana je čitava serija novih električnih platformi – od motocikla do sportskog automobila.

Inženjeri su predsedniku Lukašenku predstavili prvi beloruski sportski kabriolet na struju. Vozilo je lako, upravljivo je i koristi se za razvoj sopstvenih motora i drugih konstrukcionih rešenja.

Beloruski inženjeri konstruisali su prototip električnog dvoseda, za koji tvrde da može da krstari brzinom do 170 kilometara i ostvari domet do 270 kilometara sa jednim punjenjem baterija.

„Naš automobil mogao bi da se takmiči sa 'teslom'. Vozilo je lako, upravljivo je i koristi se za razvoj sopstvenih motora i drugih konstrukcionih rešenja. Neimenovani kabriolet, sa pogonom na zadnjim točkovima, tek treba da dobije karoseriju“, kaže Inja Osenjin, konstruktor prvog elektromobila u Belorusiji.

Novi električni automobil bio je jedno od desetak prototipova električnih vozila koja su pokazana beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, tokom posete test-stazi Nacionalne akademije nauka u blizini Minska, prošle nedelje.

Nema prepreka za belorusku „teru“ 

Na čelu ovoga projekta nalaze se stručnjaci iz poznate fabrike kamiona MAZ. Među novim modelima za armiju prkazan je terenac kompanije „Hunta“, za koji ne postoji nijedna prepeka. Zemlja, blato, pesak, kamen, asfalt, sneg, voda pa čak i led sa pukotinama nisu preperka ovom pandanu američkog „hamera“. On sasvim uspešno može da se kreće i po vodi, i to brzinom do osam kilometara na čas.

„Našu 'teru' pokreću sasvim obični motori, benzinski četvorocilindraš zapremine 1,7 litara sa 81 konjskom snagom ili 1,9-litarski dizel sa 95 'konja'. Oba motora uparena su sa menuelnim petostepenim menjačem. On je pak 10 puta jeftiniji od 'hamera'“, ističe konstruktor terenca Oleg Osetov.

Inženjeri su beloruskom predsedniku još predstavili i električni autobus poznate kompanije MAZ, kao i druga električna vozila namenjena komunalnim službama, bicikl i skuter na električni pogon, kao i električni punjač za punjenje baterija električnih automobila u za kućnu upotrebu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 22. maj 2020, 10:52) - luki [neregistrovani]

Robustan i nepobediv

Bas je dobar ovaj terenac. Gde ima da se kupi i po kojoj ceni? Dosadili su mi ovi novi terenci i automobili puni nepotrebne elektronike koju niko ziv ne zna da popravi osim proizvodjaca.

(petak, 22. maj 2020, 01:30) - ,," [neregistrovani]

Тера-ћемо се још

Све све, али ледоломац је закон. Свака част, савршено.
И још се паре дају Нама пријатељској земљи!