Ratno vazduhoplovstvo SAD lansiralo raketu u svemir, misija pod velom tajne

Raketa Atlas V, koja je nosila svemirski avion Iks-37-B lansirana je iz Kejp Kanaverala. U pitanju je misteriozna letelica Ratnog vazduhoplovstva SAD, poznata i kao „Orbitalno probno vozilo“ koje bi trebalo bi da postavi satelit u orbitu i testira moćnu tehnologiju svetlosnog snopa.

Dan nakon što je lansiranje odloženo zbog loših vremenskih uslova, raketa Atlas V poletela je iz Kejp Kanaverala u nedelju. Ka svemiru je ponela svemirski avion Iks-37-B, javlja Bi-Bi-Si

Svemirskom avionu to je šesta misija u svemiru. Mnogo je nepoznanica koje okružuju misiju letelice Iks-37-B, ali Pentagon je otkrio tek nekoliko pojedinosti – planirano je da postavi satelit u orbitu i testira tehnologiju svetlosnog snopa.Pokrenut je 1999. godine, a avion podseća na manju verziju aviona sa pilotom.

Avion poznat i kao „Orbitalno probno vozilo“ (Orbital Test Vehicle – OTV) napravila je kompanija „Boing“. Tokom boravka u orbiti koristi solarne panele za struju.

Dužina misije nije poznata. Lansiranje je posvećeno radnicima i svima pogođenim pandemijom novog koronavirusa.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. maj 2020, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

Ужас

То је баш оно што нам је потребно. Један велики ласер који пржи људе. Када нека друга земља буде оборила тај сателит Амери ће да кукају до неба.

(ponedeljak, 18. maj 2020, 10:05) - Milan [neregistrovani]

Sta je tu cudno?

Samo pre nekoliko meseci su oformljene Americke svemirske oruzane snage, nov rod vojske. Zaboravili ste? United States Space Force USSF

(ponedeljak, 18. maj 2020, 09:49) - anonymous [neregistrovani]

James Bond i "Pegasus"

Film o velikom laseru koji prži po zemlji.

(ponedeljak, 18. maj 2020, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

Malo prženja laserom

Videćemo da li radi.

(ponedeljak, 18. maj 2020, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

Tajna?!?!

Nema tajne za nase komentatore po tom pitanju. Ocekujem ekspertski odgovor.