Da li je 5G mreža krivac za pojavu koronavirusa

U proteklom periodu svedoci smo teorija o povezanosti pandemije koronavirusa i najavljenih 5G tehnologija. Takve zaključke donosili su mnogi, verovatno stručni za neke oblasti ali ne i za telekomunikacije.

Ekipa E-jutra razgovarala je o "povezanosti" 5G tehnologija i pandemije koronavirusa sa profesorom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dr Aleksandrom Neškovićem, koji je ujedno i šef katedre i rukovodilac Laboratorije za telekomunikacije.

„Ono što je u ovoj priči više nego evidentno je da 5G sistemi, naročito u prvoj fazi instalacije tih sistema, oni se planiraju da rade u opsezima u kojima već rade pojedini mobilni sistemi sa kojima mi imamo dosta iskustva. A kao što znate, u prethodnih 20 godina nismo imali pojavu korone“, naglašava profesor.

Kada se govori o uticaju zračenja, dodaje Nešković, taj uticaj nikada ne zavisi od informacije koju prenosimo kroz kanal već zavisi od frekvencije u kojoj naše mreže rade i od snage predajnika. Frekvencije su, manje-više, iste u prvoj fazi, a snage terminala su propisane i ograničene iz više razloga.

„Jedan od razloga je da se smanji potrošnja baterija, a drugi da se sačuva zdravlje ljudi. Tako da, u stvari, imamo iste početne uslove te nikako ne može da se tvrdi da korona potiče od 5G sistema“, ističe profesor.

Tvrdnja da postoji povezanost između koronavirusa i 5G mreže naročito su neosnovane na teritoriji Srbije, jer ta tehnologija još nije stigla kod nas.

„Već su uočeni neki negativni efekti. Više ljudi mi se javilo da ima glavobolje, jedna gospođa se gojila, nekoliko njih se žalilo da deca neće da uče zbog 5G-a, a istina je, u stvari, da mi u Srbiji imamo samo jednu aktivnu baznu stanicu u Naučno-tehnološkom parku Zvezdara, koja se koristi u eksperimentalne namene. Dve bazne stanice su kupljene i praktično nisu u funkciji, i to je sve što mi imamo od 5G. Dakle, mi suštinski, 5G tehnologiju u Srbiji nemamo. Sačekaćemo još neko vreme jer operatori prvo treba da dobiju frekvencije, pa tek onda se kreće u instalaciju“, napominje sagovornik E-jutra.

Na kraju, profesor Nešković je otkrio i zašto će svet još neko vreme morati da sačeka upotrebu 5G tehnologija.

„U domenu 5G mreža imamo očigledno jedan ozbiljan rat između Sjedinjenih Država i Kine, koji se prvenstveno tiče bezbednosnih podataka. Amerika ne bi volela kinesku tehnologiju jer se plaši da poverljive informacije ne bi curele. Onda su to sve efekti koji u nekim zemljama uslovljavaju da se 5G tehnologija uvede malo kasnije, ali ne smemo zaboraviti, to je nešto što će sigurno doći i toliko ima koristi i prednosti da je to nesumnjivo. Da li će biti ove ili za dve godine, mi smo sigurno na tom putu“, kaže na kraju prof. dr Aleksandar Nešković.