Brojne su aplikacije za video-pozive, koja vama najviše odgovara

Pandemija koronavirusa je promenila štošta, pa i načine i kanale komunikacije. Kada kontakt licem u lice nije moguć, opcije su brojne, a svaka ima svoje vrline i mane. Isti rečnik i pristup nije primeren za kancelariju, dnevnu sobu i kafić, pa nisu ni sve aplikacije za video pozive jednako pogodne za sve prilike.

Skype

Majkrosoftov veteran video poziva, prva i svima poznata aplikacija koja je omogućila besplatne razgovore sa otputovalim devojkama i raseljenom rodbinom.

Na svojoj strani ima tradiciju i nostalgiju, ali su je na pametnim telefonima nasledile šarenije, zabavnije i praktičnije alternative.

Retko ko je danas koristi za svakodnevno ćaskanje, a već polako prelazi na stranu kanala zvaničnije i formalnije komunikacije, kao pismo ili imejl.

Najupotrebljivija za razgovore sa šefom, baba-tetkom iz Australije ili sudijom suda nadležnog za kršenje mera samoizolacije.

Viber i/ili WhatsApp 

Pitanje Viber ili WhatsApp je kao Koka-Kola ili Pepsi. Na prvi pogled tako slične, a u srcima vernih korisnika različitih ukusa zauvek posvađane. Konkurencija su jedna drugoj, ali deluje da je kolač dovoljno velik.

Obe aplikacije su veoma praktične i lepuškaste, pa je teško zamisliti čoveka koji ne koristi bar jednu od njih.

Najpogodnije su za svakodnevno, brzinsko i neobavezno ćaskanje sa prijateljima i porodicom. I jedna i druga su sa rodnih smartfona pretrčale i na računare.

Prednost WhatsApp-a je odsustvo mogućnosti svađe sa sagovornikom oko pravilnog izgovora imena aplikacije koja vas spaja. Preko ove aplikacije možete da obavite video-poziv sa više osoba, dok preko Vajbera to nije moguće. 

Messanger 

Aplikacija samo za korisnike Fejsbuka, što ipak nije retka sorta.

Zabavno je razgovarati sa zečijim ušima ili ogromnim nosem, ali prva, druga, a ni treća asocijacija na Fejsbuk nisu video-razgovori. Možete kupiti Ferari gaće ili parfem, ali zna se šta predstavlja crni konj na žutoj podlozi.

Dobra i praktična opcija za ćaskanje sa već postojećim Fejsbuk prijateljima, ali ne više od toga.

Ima, međutim, opciju da stavite cvetni venac na glavu, ili da postanete vanzemaljac, čime se neki i dalje oduševljavaju. 

Zoom 

Otkako je koronavirus zagospodario Zemljom i ograničio kretanje većem delu svetske populacije, popularnost Zoom-a je vrtoglavo porasla.

Najviše zahvaljujući unapred zakazanim susretima i mogućnosti da se u jedan razgovor uključi 100 korisnika, postala je glavni kanal poslovne, zvanične, pa i institucionalizovane komunikacije.

Koriste je škole, univerziteti, kompanije, međunarodne organizacije i državne institucije uključujući vlade i parlamente.

Praktična je, laka za korišćenje, omogućava razmenjivanje javnih ili privatnih poruka i prikazivljnje ekrana u toku razgovora. Moguće je videti sve učesnike odjednom ili kamerom pratiti onoga koji govori. 

Mnogo polemike se vodi oko bezbednosti i privatnosti, a stručnjaci su upozorili da aplikacija nije preporučljiva za poverljive razgovore.

Houseparty 

Ako je Zoom u doba korone postao kancelarija, Houseparty je kafić, restoran ili diskoteka.

Aplikacija za pametne telefone smešta najviše 12 ljudi u virtuelnu sobu u kojoj mogu da razgovaraju i igraju različite igre.

Za razliku od Zoom-a, nema ugovorenih sastanaka. Aplikacija zahteva pristup društvenim mrežama, na osnovu kojeg korisnicima pokazuju koji su prijatelji dostupni i raspoloženi za zabavu. Dozvoljeno je čak i nepozvan upasti na tuđu žurku.

Aplikaciju osmišljenu 2016. godine, nedavno je kupila kompanija Epic games, vlasnik poznate kompjuterske igre Fortnajt.

FaceTime 

Aplikacija koju, hteli ili ne, imaju svi korisnici uređaja sa iOS operativnim sistemima, što ipak jeste ređa sorta od korisnika Fejsbuka. Ostali nisu dobrodošli.

Aplikacija ispunjava svoju svakodnevnu svrhu i dopušta prisustvo 32 učesnika odjednom, ali ne nudi ništa zbog čega bi androidaši preispitali svoj izbor.