Nasa dizajnirala jednostavniji i jeftiniji respirator, nudi patent besplatno

Inženjeri Američke agencije za istraživanje svemira (NASA) osmislili su i napravili respirator, koji ima mnogo manje delova, jeftin je i lak za proizvodnju, a svoj patent nude besplatno svima koji žele da ga proizvode.

Tim inženjera iz Nasinog istraživačkog centra "Jet Propulsion Laboratory" u Pasadeni, u Kaliforniji, osmislio je i napravio novi respirator za 37 dana.

Uređaj nazvan "vital" (kao akronim od Ventilator Intervention Technology Accessible Locally), ima sedam puta manje delova od uobičajenih respiratora, što ga čini jednostavnijim za masovnu proizvodnju.

Nasini administratori rekli su da nude besplatno licencu kako bi uređaj dospeo u bolnice što brže.

„Odeljenja za intenzivnu negu tretiraju veliki broj pacijenata obolelih od kovida 19, koji zahtevaju veoma dinamične respiratore. Namera nam je da sa vitalom smanjimo šansu da pacijenti dospeju do naredne faze bolesti koja zahteva pomoć naprednih respiratora“, kaže doktor Dž. D. Polk, Nasin glavni zdravstveni i medicinski oficir.

Prototip respiratora testiran je u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku, gde se pokazao odlično.

Tim je podneo zahtev za odobravanje korišćenja američkoj Agenciji za hranu i lekove, a očekuje se da u narednih 48 časova dobije zeleno svetlo.

Improvizovani delovi

Kako bi izbegli remećenje proizvodnog procesa uobičajenih respiratora, Nasini inženjeri odlučili su se za dizajn koji koristi drugačije delove i ima ih mnogo manje.

„To su delovi koje koriste druge industrije u proizvodnji svojih proizvoda, a sada mogu i da imaju drugačiju primenu“, naveo je Dejv Galager, jedan od direktora "Jet Propulsion Laboratory".

Time će, kako se nadaju, proizvođači moći da proizvode ove uređaje bez remećenja proizvodnje uobičajenih respiratora.

„Ne koristi delove koje bi inače našli u respiratorima. Skoro 700 delova se uopšte ne koristi u našem respiratoru, što znači da neće remetiti proizvodnju i sirovinski lanac uobičajenih respiratora“, navode iz tima.

Iako nije rečeno kolika bi tačna cena bila, Galager procenjuje da bi novi respirator koštao oko 2.000 do 3.000 dolara. Poređenja radi, „Dženeral motors“ proizvodi lou-kost respiratore za 16.000 dolara po komadu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 26. apr 2020, 23:43) - boki [neregistrovani]

badava im sve

ma koliko da su jeftini ništa od toga neće stići do običnog naroda u tom nemilosrdnom društvu.

(subota, 25. apr 2020, 20:08) - Bringmiham [neregistrovani]

Bringmiham

Ima 10000000 losijih inzinjera od mene po celom svetu sto je vrlo cudno kao da neko vodi Politiku protiv mene

(subota, 25. apr 2020, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

Glavni inzenjer zavrsio ETF u Beogradu

Da se zna da je jedan od inzenjera inzenjer Leon Alkalai Beogradjanin, zavrsio je ETF u Beogradu.