„Eplovi“ uređaji podložni hakovanju preko aplikacije za imejl

Zbog greške u „Eplovom“ operativnom sistemu, milioni ajfona i ajpeda podložni su hakerskim napadima. Iz kompanije najavljuju da će u jednom od narednih ažuriranja softvera to ispraviti.

U istraživanju bezbednosne firme "ZecOps", navodi se da je do problema došlo u okviru aplikacije za imejl, što je uređaje učinilo podležnim sofisticiranim napadima.

Kako bi dobili pristup u uređaj, hakeri bi trebalo da pošalju naizgled praznu poruku na aplikaciju za imejl na „ajfonima“ i „ajpedovima“. Kada bi se mejl otvorio, prekinuo bi rad aplikacije i primorao korisnika da je restartuje. U tom trenutku, haker bi imao pristup informacijama sa uređaja.

Ovakav napad je specifičan po tome što ne zahteva od korisnika da nešto preuzme sa interneta, ili da ode na neki sajt koji ima malver. Da bi neko hakovao vaš telefon, najčešće se zahteva da izvršite neku radnju - to i omogućuje da se kasnije pronađe izvor sa kog je hakovanje izvršeno.

Ovaj „bag“ "ZecOps" je prijavio u martu, a „Epl“ do tog trenutka nije znao za problem. Iz kompanije su za Rojters rekli da će taj problem biti rešen u jednom od narednih ažuriranja softvera.

Ovaj problem je primećen i kod novijih verzija sistema iOS.

U "ZecOps" navode da imaju dokaze da su hakovane i osobe iz nekih od 500 najvećih američkih kompanija, ali i izvršni direktor jednog mobilnog operatera u Japanu, zaposleni u tehnološkim kompanijama u Saudijskoj Arabiji i Izraelu, jedan evropski novinar i jedna osoba iz Nemačke. Identiteti nisu otkriveni.