Andrija, digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa

U Hrvatskoj je puštena u rad aplikacija „Andrija“, prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa na „Votsapu“. Pitanje koje mnoge muči je da li ona ugrožava privatnost građana.

Aplikacija Andrija dobila je ime po, kako navodi se u video-objašnjenju na Jutjubu, ocu narodne medicine dr Andriji Štamparu.

Ideja je da aplikacija pomogne hrvatskim epidemiolozima i celom zdravstvenom sistemu u kontroli epidemije koronavirusa.

U vreme kada su lekari opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i efikasno građanima da pruži aktualne informacije i preporuke.

Prvog dana rada aplikciju je koristilo 30.000 građana i svi su morali pritom da ostave svoj broj telefona, javlja hrvatski portal Indeks.

Andriju je izradilo nekoliko hrvatskih IT firmi, a akciju je koordinisalo Ministarstvo uprave s ministrom Ivanom Malenicom na čelu.

Andrija ne služi za praćenje građana 

Malenica je rekao jutros da se u sistem Andrija prijavilo već 30.000 građana i da je naročita korist od ove aplikacije to što rasterećuje epidemiološke službe koje dnevno primaju i do 50.000 poziva zabrinutih građana.

Epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ dr Branko Kolarić kaže da je aplikacija sigurna i anonimna, „da se ne skupljaju nikakvi podaci koji bi osobu mogli identifikovati i da ne služi za praćenje građana.

„Andrija je četbot, komad softvera koji je programiran da odgovara i simulira konverzaciju na osnovu unapred pripremljenih pitanja, ključnih reči i odgovora. To je u današnjem vremenu uobičajeni marketinški alat, koji uglavnom služi da se umanji količina upita prema operaterima i to uglavnom u procesu prodaje neke usluge ili u inicijalnim koracima tehničke podrške“, istakao je informatički stručnjak Marko Rakar.

Četbotovi ne traže uvek broj telefona 

Zabrinjava ga, međutim, što građani za pristup aplikaciji moraju da ostave svoj broj mobilnog telefona, jer ona radi samo putem Votsapa, popularne aplikacije koja ne funkcioniše bez broja telefona, a dodatno se, ukazao je, pokazalo da aplikacija u nekim slučajevima traži i lokaciju građana.

Rakar, naime, kaže, da četbot poput Andrije može da se napravi tako da odgovara na predvidljiva pitanja korisnika bez prethodnog traženja njihovih podataka, na primer, broja telefona.

Marko Rakar ukazuje na to i da anonimnost na internetu de fakto ne postoji, pa tako ni ovde, u razgovoru sa Andrijom.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 19. apr 2020, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

primenjeno znanje

Zato je Hrvatska na pisa testu uvek ispred Srbije.

(petak, 17. apr 2020, 06:37) - Miki [neregistrovani]

Ja hocu Andjelku

Bilo bi dobro da sada neko napravi Andjelku ako su oni napravili Andriju. Vec se radujem ponudjenim odgovorima!

(četvrtak, 16. apr 2020, 09:06) - Grkinja [neregistrovani]

Andrija

Vau, prelepo i zabavno! bez stresa!