Kako su i roboti postali novi heroji u borbi sa koronavirusom

Robote mnogi optužuju da su ambiciozni i nadmoćni otimači posla od ljudi, ali u jeku borbe protiv koronavirusa u svetu se sve više oslanjaju na njihovu pomoć.

Jedan tim robota privremeno je brinuo o pacijentima u improvizovanoj bolnici u kineskom gradu Vuhanu, odakle je počela epidemija. Služili su hranu, merili temperaturu i komunicirali sa obolelima, piše Frans 24.

Jedan od tih robota zvao se „Klaud džindžer" po svom proizvođaču.

„Pružao je korisne informacije, razgovarao, zabavljao plesom, čak pomagao pacijentima u vežbama istezanja“, objašnjava predsednik kompanije „Klaudmajnds“ šta je sve radio njihov humanoidni robot.

Medicinski tim je bio u mogućnosti da daljinski kontroliše robote na terenu. Mada su se pacijentima bavili samo nekoliko dana, najavljeno je da će u budućnosti o pacijentima sa zaraznim bolestima sigurno više brinuti roboti, kako bi zdravstveni radnici mogli da ostanu na sigurnoj udaljenosti od obolelog.

U bolnicama na Tajlandu, u Izraelu i još nekim državama pacijenti se sa robotima susreću samo radi komunikacije sa lekarima koja se obavlja putem video poziva, mada su neki osposobljeni da provere stanje pacijentovih pluća slušajući kako dišu.

Bolnica „Aleksandra“ u Singapuru će koristiti robota za isporuku lekova i obroka pacijentima pozitivnim na koronavirus, kao i onima za koje se sumnja da su zaraženi, a nalaze se u izolaciji.

Nravno, vršiće se i provera da li se na robotima zadržao virus. Pored ovih robota, sve češće se koriste i oni čiji je zadatak da vrše dezinfekciju soba, hodnika, pa čak i ručki na vratima.

Direktor za istraživanja američkog Udruženja potrošača tehnologije Lesli Rorbo naglašava da je pandemija značajno ubrzala razvoj robotike.

Još jedna korisna inovacija je na pomolu, a to je dron opremljen senzorima i kamerama koji u gužvi treba da uoči ljude sa simptomima infekcije koronavirusom. Na tome radi tim sa Univerziteta u Južnoj Australiji u saradnji sa kanadskim proizvođačem bespilotnih letelica „Dragonflaj“.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. apr 2020, 17:02) - bata [neregistrovani]

biće nekad

moći ce roboti da odrade neki posao za jedno 100 godina, a do tada....