Kako da bezbedno kupujete preko interneta u doba pandemije

U vremenu kada svetske vlade i relevantne zdravstvene institucije preporučuju da se u što manjoj meri izlazi iz kuće, neminovno se povećava i potražnja za uslugama onlajn kupovine.

Ljudi sve više nastoje da kupuju hranu, zabavne sadržaje i druge stvari putem interneta. Ovakva situacija, u kombinaciji sa poznatim sindromom „kupovine iz dosade“, kao i povoljnim ponudama trgovaca koji prilagođavaju svoju ponudu u vremenu kada se ekonomija nalazi na udaru, znače da će sajber kriminalci sigurno pojačati svoje zlonamerne aktivnosti.

Svaki put kada je kupovina na internetu iz nekog razloga povećana, primećujemo i porast malvera i „fišing“ napada koji su u vezi sa onlajn kupovinom. Sajber kriminalci koriste ovakve prilike da namame ljude sa ponudama koje je teško odbiti i koje se često čine previše dobrim da bi bile istinite.

Iz tog razloga stručnjaci kompanije „Kasperski“ savetuju potrošačima da budu naročito oprezni u ovom periodu i da primenjuju sledeće korake prilikom kupovine na internetu:

– Budite oprezni kada je reč o ponudama koje se čine previše dobrim da bi bile istinite - uglavnom to i jesu.

– Ukucajte URL u pretragu kako biste proverili ponudu na veb-sajtu umesto da kliknete na linkove u i-mejlovima.

– Proverite da li u adresi sajta koji ste posetili postoji oznaka katanca ili oznaka HTTPS pre nego što pristupite plaćanju.

– Koristite kreditnu karticu pre nego debitnu karticu, za dodatnu zaštitu prilikom plaćanja.

– Nikada nemojte čuvati podatke svoje kartice na veb-sajtovima.

– Zaštitite uređaje koje koristite za kupovinu i na vreme primenite sve aktuelne bezbednosne zakrpe.

– Koristite jedinstvene, složene lozinke za svaki pojedinačan nalog na internetu.