Za brži internet, isključite mikrotalasnu pećnicu, bar tako kaže nauka

Savet stručnjaka iz Velike Britanije je da bi trebalo izbegavati upotrebu mikrotalasne rerne, kada koristite vaj-faj.

Pošto mnogo ljudi radi od kuće i oslanja se na striming usluge, sve je veći pritisak na provajdere, pa su procene da je upotreba interneta porasla za 20 odsto, navodi britanska vlada. Upozororava da je pouzdan i brz internet ključan u borbi protiv koronavirusa, a Agencija britanske vlade za medije, dala je mnogo korisnih saveta, kao što je preuzimanje filmova umesto strimovanja.

„Mikrotalasne peći mogu da smanje vaj-faj signale i vredi da se one ne uključuju ako planirate da koristite video-pozive ili gledate ha-de video-zapise", savetuju britanski stručnjaci.

Neki od saveta su: internet ruter postavite što dalje od drugih uređaja koji mogu da ometaju signal; nije dobro da ruter stoji na podu; ruter stalno treba da je uključen.

Da bi se postigla najveća brzina mreže, treba koristiti kabl za povezivanje računara sa ruterom. Signale rutera mogu da ometaju bežični telefoni, monitori, halogene lampe, televizori, monitori.

„Ako koristite mobilni telefon, pokušajte da postavite pozivanje putem vaj-faja", savetuju iz agencije. Možete upućivati i glasovne pozive putem interneta pomoću aplikacija kao što su FaceTime, Skajp ili Votsap.

Predlog je i da se isključe uređaji koji se ne koriste, da bi se smanjilo opterećenje, a vaj-faj će biti brži.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 02. apr 2020, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

Cak i da "curi"...

...ko drzi mikrotakasnu ukljucenu tako dugo?

(subota, 28. mar 2020, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

A od kuma, tehnikalije

Mikrotalasne pećnice su iz ekonomskih razloga dizajnirane da rade u tzv. nelicenciranom frekventnom opsegu od oko 2,4GHz, što je u isto vreme i frekventni opseg u kojem operiše većina 801.11 (WiFi) standarda. Isto tako, bez obzira što su pećnice dizajnirane da maksimalno izoluju "curenje", one nisu perfektne i pri radu određena količina zračenja, koja je strogo regulisana standardima, uvek postoji u okolini.

Dakle, mikrotalasne pećnice dok rade (aktivno greju hranu) itekako utiču na kvalitet bežičnog (WiFi) signala a jedini pravi lek je prelazak na opremu (WiFi rutere) koja koristi frekventni opseg od 5GHz (801.11n, 801.11ac itd.)

(petak, 27. mar 2020, 06:15) - anonymous [neregistrovani]

mikrotalasna

Bas ga preterase sa glupostima ovi sa ostrva. Mora da je u pitanju neka mnogo dobra ’doktorska disertacija’.

(četvrtak, 26. mar 2020, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

microtalasna

Mozda su mislili na "pametne" microtalasne rerene.. one sto se takodje kace na intenet, pa se mozda i komsije prikljuce pride preko tih rerni da se malo "druze" :)

(četvrtak, 26. mar 2020, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

A da nije sve ovo ...

zbog uštede struje ... a?

(četvrtak, 26. mar 2020, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

Stara vijest

O ovome se diskutovalo prije 10 godina, mikrotalasna pec je oklopljena i ne "curi" bas toliko. A ako stvarno toliko curi, onda je nezdrava za upotrebu.

(četvrtak, 26. mar 2020, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

Шта се све прочита....

Ово за микроталасну је врх глупости. Микроталасне рерне имају такву изолацију да из њих не може да прође ниједан талас када раде. Нити оне могу да раде са отвореним вратима. Бар у нормалном свету, не знам како је то у Британији, можда тамо суше косу у микроталасној. Дакле, микроталасна рерна ни на који начин не омета ВИ-ФИ осим ако нисте ставили рутер у рерну и затворили врата.

(četvrtak, 26. mar 2020, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

April-april !

Danas je 26 mart, sacekaj prvi april