Naučnici u robote ugrađuju delove žabe i planiraju svašta

Istraživanje koje su početkom godine objavili stručnjaci sa Univerziteta u Vermontu, opisuje kako se matične ćelije žabe mogu koristiti za proizvodnju jedinstvenih hibrida - organskih i neorganskih delova jedne „žive mašine“.

„Ovo su potpuno novi životni oblici. Nikada ranije nisu postojali na Zemlji. Živi, su ali se mogu i programirati", objašnjava Majkl Luin, koautor studije i direktor centra „Alen diskaveri".

Ova nova „kreacija", dizajnirana pomoću superkompjutera, manja je od milimetra. Ali istraživači kažu da, kako su ih nazvali - ksenoboti, mogu da se kreću, podižu predmete, pa čak i da leče.

Inače, matične ćelije žaba često se koriste u istraživanjima. Novodizajnirani ksenoboti mogu se spajati u kolektiv po potrebi. Nemaju nervne ćelije, napravljeni su od ćelija srca i kože.

Predviđa im se rok trajanja od oko 10 dana, što je kako naučnici tvrde, dovoljno za izvršavanje određenog zadatka.

Naučnici za sada ne objašnjavaju kako će i u kojim uslovima moći da budu primenjivani. Ono što su implicirali jeste da će te „žive mašine" moći da se koriste za simuliranje organizama u laboratorijskim uslovima, za čišćenje okeana od mikroplastike i toksina, u lečenju nekih bolesti ili čak čišćenju krvnih sudova od naslaga na njihovim zidovima.

„Prednost uzimanja baš određenih ćelija žaba je u tome što na primer, ćelije srca imaju mogućnost da se sami opuštaju i opuštaju. Ti prirodni pokreti postaju ksenobotski izvor energije", naveli su istraživači.

„Postoje zanimljiva etička pitanja o moralnom statusu ovih ksenobota, ali mislim da bi stekli moralni značaj samo ako bi uključivali neuronsko tkivo, koje je omogućilo neku vrstu mentalnog života, poput sposobnosti da se iskusi bol", kaže Tomas Daglas iz Centra za praktičnu etiku na Oksfordu, prenosi Gardijan.

 

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 24. mar 2020, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

Зауставите лудило

Изигравајући Бога довешће до судњег дана.

(ponedeljak, 23. mar 2020, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

Informacija

Jedino što sam iz vašeg komentara shvatio je da ništa nisam shvatio.

(ponedeljak, 23. mar 2020, 11:57) - Švedska [neregistrovani]

Žaboroboti

Bože me sačuvaj šta sve neće probati ti nazovimo naučnici. To sve treba kazniti. Gde sve ide novac za istraživanje. Nije ni čudo šta nas sve snalazi.

(ponedeljak, 23. mar 2020, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

Nema dovoljno informacije

Jedino što sam shvatila jeste da u budućnosti biće u more lažne žabe da bi čistili vodu.

(nedelja, 22. mar 2020, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

Смак

Због оваквих болесних радњи нам се и дешава корона.

(nedelja, 22. mar 2020, 14:40) - Aca Vuk [neregistrovani]

Pa da

Tako je nastao čovek.
A sad IDEMO,
Homo Deus

(nedelja, 22. mar 2020, 14:28) - bata [neregistrovani]

planiraju svašta

i onako usput stvore koronu ili nešto slično...