Kineski "Džili" razvija automobil otporan na koronavirus

Kineski proizvođač motornih vozila "Džili" najavio je automobil koji poseduje sistem za odbranu od koronavirusa. Taj auto će biti opremljen sistemom za filtriranje vazduha i na taj način će se sprečiti ulazak virusa u kabinu, a kompanija "Džili" kaže da je u pretprodaji naručeno 30.000 vozila.

Kineska vlada svakog meseca pomogne auto-industriju sa 200 miliona evra zbog uticaja koronavirusa na kupovinu i proizvodnju vozila. Zato je kineska fabrika "Džili", koja je vlasnik deset odsto "Dajmler Krajslera", utrošila velika sredstva da pronađe potpuno bezbedan sistem filtracije vazduha u kabini koji omogućava da koronavirus ne uđe u putnički prostor.

"Uložićemo 53 miliona dolara u borbu protiv virusa koji ubija ljude širom planete, a najsnažniji je upravo u Kini, gde je prijavljeno oko 3.000 smrtnih slučajeva", rekao je Zao Fukan iz "Džili automobila".

To je prvi put da se ovako sofisticirani sistemi ugrađuju u automobile pa se može očekivati i visoka cena, kažu u "Džiliju". Ovaj patent, koji će filtrirati i ostale bolesti i zaraze, biće dostupan i drugim proizvođačima.

"‘Džili auto‘ je u rekordnom roku razvio novi inteligentni sistem za pročišćavanje vazduha (IAPS). Ovaj visokoefikasan sistem za pročišćavanje vazduha radi u tandemu sa klima uređajem za izolaciju i eliminaciju štetnih elemenata kiseonika u kabini, uključujući bakterije i viruse", naveo je Zao Fukan.

Prvi automobili idu u serijsku proizvodnju već u maju, a prodaja počinje odmah preko interneta. Narudžbine samo stižu, a 30 odsto ih je van granica Kine.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 17. mar 2020, 11:08) - Ivan [neregistrovani]

Pozdrav iz Svedske, zemlje gde se razvija i ovaj sistem i ovi automobili

Postovani,
Saljem svima srdacne pozdrave iz Getborga, grada u kome se razvija i ovaj sistem i ovi automobili.
Razumem komentare skepticnih i onih koji ne veruju ali vreme ce pokazati. U svakom slucaju, nas zadatak je da obezbedimo korisncima i putnicima u nasim vozilima bolji kvalitet vazduha od "konvencionalnih" sistema i dosadasnji rezultati ispitivanja su vise nego obecavajuci. Na zalost ne mogu vam govoriti o detaljima.
Za gradjane Kine, a i nase zemlje, ovo postaje vrlo vazno pitanje i karakteristika vozila koja moze prevagnuti u odabiru automobila. Geely i njegovi brendovi, Volvo Cars, Lotus, Lynk&CO, Geely itd se nada da ce ovim doprineti boljem kvalitetu zivota zitelja kosmopolitskih sredina u svetu.
Mozda interesantno, u ove sisteme je ugradjeno i znanje nasih strucnjaka.
Pozdrav
Ivan

(četvrtak, 12. mar 2020, 13:23) - anonymous [neregistrovani]

xz

Svasta, prodajem cekic otporan na koronavirus ne moze da se razboli. :-)

(sreda, 11. mar 2020, 20:48) - Александра [neregistrovani]

Ово је најсмешнија вест коју сам данас прочитала

Може аутомобил да филтрира ваздух колико год хоће, ако је вирус већ у организму. Или ако је на одећи или кожи којом сте претходно испипали унутрашње површине.

(sreda, 11. mar 2020, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

Znači, kao onaj par iz Bugarske da svi sa Gelee autom da žive u njemu?

Ne verujem proizvodima iz Kine...

(sreda, 11. mar 2020, 11:54) - anonymous(neimenovani) [neregistrovani]

auto otporan na corona vir.

kina pravi auto otporan na corona virus
pa ko ce drugi nego kina
kina je postala izvor nade u ovom svijetu

(sreda, 11. mar 2020, 10:55) - Milica [neregistrovani]

Pitam se...

Kad ce ovi kineski lepotani na srpsko trziste? Em su lepsi, em su povoljniji od privilegiranih EU modela!