„Epl“ pristao na nagodbu koja će ga koštati oko pola milijarde dolara

Kompanija „Epl“ je pristala na nagodbu na suđenju zbog optužbi da su namerno usporavali starije modele „ajfona“ kako bi korisnike primorali da kupuju nove telefone.

Predloženi sporazum nagodbe zahteva od „Epla“ da vlasnicima odrđenih modela „ajfona“ čije su uređaje namerno usporavali plati po 25 dolara, što će kompaniju na kraju koštati oko 310 i 500 miliona dolara, prenosi Si-En-En.

Iznos koji svaki korisnik može da dobije biće veći ili manji, u zavisnosti o toga koliko će zahteva za odštetu biti podneto, a trebalo bi da obuhvati i nadoknadu sudskih troškova.

Kompanija je u decembru 2017. godine priznala da je koristila ažuriranje softvera kako bi usporila starije „ajfon“ uređaje, ubrzo pošto su nezadovoljni kupci i nezavisni eksperti utvrdili da ažuriranja uzrokuju smanjenje performansi uređaja. Mnogi su tvrdili da je „Epl“ to činio u nameri da primora korisnike da kupe noviji model telefona, što je kompanija negirala.

Korisnici ajfona u Sjedinjenim Državama sada mogu sudskim putem da traže nadoknadu od 25 dolara u slučaju da su vlasnici modela „ajfon 6“, „6S“, „6S plus“, „ajfona 7“ i „7 plus“.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 10. mar 2020, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Delimicno si u pravu

Epl bismo stvarno trebali u originalu da pisemo ....takodje i druge reci .izuzetak su gradovi i drzave . Ako mi trebamo pisati New York neka onda oni pisu Srbija i Beograd . Mi kazemo Minhen a nemacki se pise München

(subota, 07. mar 2020, 17:22) - Darko [neregistrovani]

Re: Zato i jesmo na samom dnu.

Ako bi bilo tako kao što kažete, onda bi i sami u svom napisanom tekstu trebali da umjesto riječi "brendove" koristite englesku riječ: "brands".

(petak, 06. mar 2020, 07:17) - Zoran Mitrić [neregistrovani]

Zato i jesmo na samom dnu.

Upravo zbog tog piši kako čuješ. Reči, gadove i svetske brendove treba pisati u orginalu na primer New York a ne Nju Jork ili Apple a ne epl. Kod Hrvata mi se sviđa oni sve pišu u orginalu na primer Brussels a ne kao kod nas Brisel jer mišljenja sam da se tako bolje uče strane reči.

(četvrtak, 05. mar 2020, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

Neznanje

Jesi li čuo za Vuka Karadžića i "piši kao što govoriš"? Očigledno nisi, inače bi znao/znala da se i strane reči prilagođavaju našoj transkripciji. Ne pišemo Renault, nego Reno!

(sreda, 04. mar 2020, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

Re: Eto.

Izvini ako vec koristis strane reci pisi u originalu, sto znaci Apple, kako vi pisete.. epl .. ta rec ne postoji......

(sreda, 04. mar 2020, 11:15) - anonymous [neregistrovani]

eto....

secem se ovih vesti...eto razloga sto nikad u zivotu nisam zeleo da imam njihov telefon....jednom sam na oglase isao da kupim Ipad polovan 10inci i kupio sinu, medjutim na njega ne mogu nista da radim , ne mogu da otvorim ni youtube, jednostavno aparat je ispravan i sve ali mozes ga komotno baciti,nemoze da se abdejtuje i nista sa njim ne mozes...nikad nista njihovo u zivotu...

(utorak, 03. mar 2020, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

А наравно већина их неће тужити за 25 долара

Зато су и пристали на нагодбу и тиме добили слободу да и следећи пут нешто слично ураде. Зарада коју су остварили умногоме премашује изречену казну. С обзиром на цену телефона 125 долара би било много озбиљније. Овако могу да задовољно трљају руке.

(utorak, 03. mar 2020, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Isplati se

Tuzba je 26 dolara.

(utorak, 03. mar 2020, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

25!?

Zašto ne 5 ili 1... kada je već simbolično. Istini za volju nisu usporavali namerno nego u skladu sa oslabljenom baterijom. Čim biste stavili novu bateriju avio... ovaj telefon bi poleteo. Ali... problem je u tome što nisu obavestili korisnike o tom malom nestašluku. Eh, kada bi ih platili sve te male nestašluke, šereti nijedni, ostala bi samo peteljka.