„Zelena“ vetroturbina u Španiji podiže ekološke standarde

Zelena revolucija sve više hvata zalet. U Španiji je dizajnirana posebna vetroturbina, koja omogućava brže, efikasnije i jeftinije instaliranje u morskom okruženju, tvrde njeni tvorci – programeri i inženjeri.

Izgleda kao obična morska vetrenjača. Ali nije. Već proizvodi energiju za 5.000 domaćinstava u Las Palmasu na Kanarima.

Nalazi se na samo pola sata brodom od glavne luke ostrva. Za njeno postavljane bile su potrebne skoro četiri godine. Trenutno, ima snagu od pet megavata. Posebnom je čini način na koji je izgrađena i postavljena.

Betonska baza i kula izgrađeni su na obali. Platformu su zatim odvukli teretni brodovi. Konačno, postavljena je na dubinu od 30 metara. Temelj je napunjen morskom vodom. Delovi kule napravljeni su teleskopski.

„Ovaj prototip ima dva velika sistema. Jedan je donja platforma za temelje koja omogućava balast sistema na morskom dnu. Drugi je njegov sistem za automatsko podizanje. Omogućuje teleskopsko izvlačenje kule i turbina do krajnjeg položaja“, kaže inženjer Huan Manuel Sančez.

Prema proizvođačima, troškovi instalacije smanjeni su za 35 procenata u poređenju s troškovima uobičajene vetrenjače na moru, za koje se temelji, toranj, turbine i lopatice sastavljaju na krajnjoj lokaciji.

Istraživači kažu da su radovi na održavanju standardni. Ceo sistem zamišljen je tako da se lako poveća do daleko snažnijih turbina, do 12 megavata, koje će uskoro izaći na tržište.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 01. mar 2020, 12:05) - anonymous [neregistrovani]

xz

Solarne ploce po svim krovovima na drzavnim istitucijam, i eto ustede, samonapajanje. postavite po kasarnama, bolnicama, opstinama, pa koliko se napravi napravi energije.

(četvrtak, 27. feb 2020, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

mikica

Samo sirite gluposti. Kakve zelene turbinne? Reciklaza stakloplastike od krila vetrogeneratora nije resen problem. Menjaju se na svakih 20 godina i nema ko da radi to.