Veštačka inteligencija uskoro u borbi protiv lažnih vesti

Lažne vesti su i ove godine jedan od pojmova savremenog čovečanstva koji je najviše pominjan, odmah posle pojma koronavirus. I nije više dovoljno samo zaposliti nekoga da proverava podatke i činjenice, posebni programi imaju posao da razdvoje objektivan novinarski članak od širenja lažnih vesti i propagande.

Svesni smo činjenice da smo pretrpani svakojakim sadržajima na internetu – od objava na društvenim mrežama, pa sve do vesti i članaka na portalima.

Među tolikom količinom informacija, nažalost, često nailazimo i na tzv. lažne vesti (fake news), fenomen koji je doživeo ekspanziju poslednjih nekoliko godina i koji ozbiljno utiče na naše rasuđivanje i naš stav prema aktuelnim događajima u zemlji i svetu.

Srećom, uskoro će nam veštačka inteligencija pomoći u borbi protiv ove pretnje. Programeri iz kompanije „Bajpartizan pres“ (Bipartisan press) objavili su da su kreirali algoritam koji pomoću veštačke inteligencije može da otkrije da li je tekst lažna vest ili objektivan pogled na događaj.

Ovaj alat je postao neophodan budući da se na prvi pogled u neutralnim tekstovima koji obrađuju političke teme, vrlo vešto krije agitovanje na jednu stranu, a da čitalac na prvo čitanje to ni ne primeti.  

Koristeći tehnologije kao što su Bert i XL Net, ovaj algoritam analizira članak i kao rezultat prikazuje na skali od -1 do 1 na koju stranu političkog spektra naginje tekst.

Ako propagira na leve, odnosno liberalne opcije rezultat će biti negativan broj, dok pozitivni skor označava desnu, tj. konzervativnu opciju.

Iz „Bajpartizan presa“ najavili su da će njihovo otkriće biti dostupno čitaocima kao ekstenzija za Hrom i da će se pojaviti u toku godine.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 23. feb 2020, 04:05) - anonymous [neregistrovani]

Kardinalna greska

Da li je nesto lazno ili ne zavisi od toga sta je istina odnosno referencijalna informacija. Buduci da program poznaje samo onu „istinu“ koju mu kao takvu odredjujemo, jedino sto on moze da „otkrije“ jesu informacije koje u tom pogledu odstupaju.
A buduci da je moralni razvoj ljudi zakrzljao, takav algoritam ce pre postati mocno manipulaciono orudje nego li neki specijalizovani pretrazivac.

(petak, 21. feb 2020, 23:32) - anonymous [neregistrovani]

Veštačka inteligencija

Pa veštačka inteligencija može da se koristi za pravljenje lažnih vesti isto tako. To mu dođe duplo golo. Ko laže lagaće koristeći i kvantni kompjuter ako smisli kako.

(sreda, 19. feb 2020, 19:56) - Боки [neregistrovani]

Да да

...а то шта су тачне или још боље "праве" вести одређује нека екипа у Вашингтону и Ленглију па проследе гигантима силицијске долине да имплементирају.

Почеће са болешћу али врло брзо ће прочистити све "неподобне" политичке садржаје, како то већ Фјесбук,Твитер и Јутјуб раде.

(sreda, 19. feb 2020, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Tekstovi iz prošlosti

Baš će biti zanimljivo da se kroz taj softver propuste novinski tekstovi iz nedavne prošlosti koji se nas tiču. Recimo u vezi Kosova i sl. Da li su tada zapadni mediji nepristrasno izveštavali? Možda se ispostavi da te lažne vesti i nisu baš pojava nastala pre par godina.

(sreda, 19. feb 2020, 10:23) - anonymous [neregistrovani]

Jos amerikanizacije

Od kad je liberalizam leva opcija?
To blesavim amerima. Pa ce se skala pomeriti svima da njihovo reakcionarstvo bude normalno.

(utorak, 18. feb 2020, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Sloboda???

Tako stiže moderna rezenzija, prosto da je ne primeti.

(utorak, 18. feb 2020, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

"Фејк Њус"

Управо одличан пример. Чини ми се да "Фејк Њус" има једну потизитивну конотацију да разголити "Фејк Опиниион", из простог разлога што "Вести" не могу да надоместе "субјективно незнање".

(utorak, 18. feb 2020, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

још једна лажна вест

Они, који производе лажне вести, ће да одређују шта сту лажне вести. Пази да не поверујем у то.