Sajmovi IT opreme sve više postaju saloni automobila

Sajam IT opreme u Las Vegasu pretvorio se u svojevrsni sajam automobila budućnosti. Skoro svi imaju autonomnu vožnju i potpunu komunikaciju sa vozačem i kol-centrom koji će rešavati sve probleme koje vlasnik ima. Električni pogon se podrazumeva, a komfor pri vožnji dostojan je najluksuznijih dnevnih soba.

Prototipovi se ređaju jedan za drugim i svaki ima nešto posebno. Interesantno je da će automobili moći da menjaju oblik, tačnije da se prilagođavaju vožnji. Neki od njih imaće sferne gume koje mogu da voze u svima pravcima, neki će nositi motocikl i vlasnicima pružati dvostruko uživanje.

Milijarde dolara se ulažu u to da se dizajnom vozila pogodi ukus i da baš ono bude reprezentativno i drugačije od ostalih. Veća brzina izrade i novi materijali omogućiće smanjivanje serija, a neki automobili biće urađeni na tri-de štampaču samo u jednom primerku za bogatog kupca.

„Električne platforme daju nam neograničene mogućnosti za rad. Tehnologija je toliko napredovala da svaki kupac od crteža do ostvarenja svojih snova treba da sačeka samo nekoliko meseci i dobije željeni model. Za sada je to eksperiment, ali za godinu-dve biće stvarnost“, ocenio je analitičar Džerard Hol.

U svim modelima dogovoreni su standardi komunkacije, tako da će se vozila na putu prepoznavati i time broj udesa smanjiti na minimum. Sva nova vozila imaju radare koji prepoznaju sve prepreke i uspešno ih izbegavaju.

„Ovaj patent smo pozajmili od vojne industrije i on omogućava mnogo toga. Jednostavno, kao u avionu – vozila se prate i prate saobraćaj i time imaju dovoljno vremena da izbegnu sudar“, Rjaham Gujom iz „Mercedesa“.

Sajmovi IT opreme sve više postaju sajmovi automobila. Bazični modeli prodaju se kod dilera, a tehnologija na sajmovima. Pošto je IT sektor preovladao i njihovi sajmovi su marketinški uspešniji, bolje je potrošiti novac tamo gde ima više publike, smatraju proizvođači i normalno je da ćemo ovakave prototipove i komplet automobile viđati na njima.

broj komentara 0 pošalji komentar